nieuws

Zzp’er moet toegang hebben tot collectief pensioen

Archief

Zzp’er moet toegang hebben tot collectief pensioen

Volgens onderzoek van de Vrije Universiteit staat Europees recht de vorming van een premiepensioeninstelling voor zzp’ers toe. Wel is daar in Nederland een wetswijziging voor nodig. Verzekeraar Aegon, opdrachtgever van het onderzoek, gaat pleiten voor aanpassing van de Wet op het financieel toezicht.

Zzp'ers kunnen zich nu alleen als individu verzekeren. Een collectieve opbouwmogelijkheid kan financieel voordelig zijn en de deelnemer meer invloed geven op de inhoud van de pensioenregeling. Aegon ziet graag dat zzp’ers deel kunnen nemen aan een premiepensioeninstelling. Een aanpassing in de Wet op het financieel toezicht zou al voldoende zijn om dat mogelijk te maken, zo concluderen de onderzoekers van het VU Expertisecentrum Pensioenrecht. Aegon wil daar bij de minister voor pleiten. De verzekeraar heeft op dit moment bij DNB nog een aanvraag lopen voor een PPI. Aegon-dochter TKP kreeg eind december al permissie voor een premiepensioeninstelling.
Overigens lijkt Aegon op wetswijzigingspad te zijn. In november stelde de verzekeraar dat iedere individuele werknemer binnen zijn eigen pensioenregeling moet kunnen kiezen voor een pensioen dat gegarandeerd is. Ook dat zou bij wet moeten worden vastgelegd en ook daar wilde Aegon werk van maken.

Reageer op dit artikel