nieuws

Volmachten krijgen vergoeding voor overvoer Unigarant-posten

Archief

Nedasco houdt

 

met Bovemij

 

oude propositie

 

Volmachtbedrijven die hun Unigarant-portefeuille bij nieuwe risicodragers moeten onderbrengen, krijgen vergoedingen voor de onkosten die zij voor deze omzetting moeten maken. Koepelorganisatie NVGA benadrukt dat het geen ‘overvoerbonussen’ zijn.

 

Een substantieel aantal volmachtportefeuilles wordt overgenomen door London: zeker zeven huisvolmachten en de Unigarant-portefeuilles van serviceproviders als Voogd & Voogd, VKG en VCN. Daarmee is voor London een premieomzet van _ 10 mln tot _ 20 mln gemoeid "Als sluitstuk van dat traject zijn wij inderdaad een tegemoetkoming in de kosten overeengekomen", zegt Thom Mallant namens de Allianz-dochter.

 

"Die tegemoetkoming is gerelateerd aan het aantal polissen", zo legt hij uit. "De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de wijze waarop de volmacht de omzetting doet, bijvoorbeeld ineens of geleidelijk per premievervaldatum".

 

Getoetst

Volgens NVGA-voorzitter Michael de Nijs zijn de tegemoetkomingen getoetst bij toezichthouder AFM, in de wetenschap dat andersoortige gelden dan tekencommissies binnen het volmachtkanaal na 1 januari 2012 niet meer mogelijk zijn. "De vergoeding moet direct gerelateerd zijn aan de conversie, in verhouding staan tot de werkzaamheden en vastgelegd in een overeenkomst, zodat het achteraf toetsbaar is voor de AFM. Het mag geen overvoerbonus zijn", zo schetst hij de voorwaarden.

 

Om mogelijke problemen te voorkomen, had Arie van den Berg, directeur van Heinenoord Assuradeuren, liever gezien dat Unigarant de onkosten had vergoed. "Zij hebben ervoor gekozen de volmacht vaarwel te zeggen en zadelen daarmee een flink aantal volmachtkantoren met extra werk op", is zijn redenatie.

 

Unigarant heeft zulke verzoeken echter afgewezen. De ANWB-verzekeraar meent de contracten tijdig en correct te hebben opgezegd en laat het daarbij.

 

Bovemij

Serviceprovider Nedasco heeft in Bovemij een nieuwe risicodrager gevonden. De polissen (naast auto veel andere particuliere schadeverzekeringen) zijn op jaarbasis goed voor een premievolume van circa _ 2,5 mln. De premies en voorwaarden blijven exact gelijk; de elfhonderd aangesloten tussenpersonen kunnen bij Nedasco zelfs nieuwe polissen worden gesloten op de oude Unigarant-condities maar dan met Bovemij als risicodrager. "Met Bovemij zet Nedasco de exclusieve Unigarant-propositie ongewijzigd voort", zegt Nedasco-directeur Tim Schoonbergen niet zonder trots.

 

Volmachtbedrijven die nog geen alternatieve risicodrager hebben gevonden voor Unigarant, kunnen ook bij de Aegon-dochter terecht, benadrukt Schoonbergen. "We zetten alles per 1 januari ineens over en die conversie kunnen we relatief goedkoop realiseren." Bovemij, dat een volmacht heeft verstrekt aan Nedasco, draagt bij aan de overvoerkosten.

 

STREAMER

 

FOTOBIJSCHRIFT

 

door Tim Schoonbergen en Wilco Groot namens Nedasco en Coen Post (rechts) namens Bovemij.

Reageer op dit artikel