nieuws

Tien lokauto’s ingezet bij opsporing van autokrakers

Archief

In het kader van een campagne tegen autokraak heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) tien lokauto’s in ontvangst genomen. De politie kan deze auto’s inzetten om criminelen die een laptop, fotocamera of iets anders waardevols uit de auto stelen, ‘op heterdaad’ te betrappen.

 

De campagne met lokauto’s is een initiatief van het Verzekeringsbureau Bestrijding Voertuigcriminaliteit (VBV), politie, Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC), het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en de ANWB.

 

Eerder bleek de inzet van lokauto’s met videoregistratie tijdens een proef in Utrecht succesvol: het aantal autokraken in de regio daalde met 40 %. Naar aanleiding van dit succes wil Teeven de Utrechtse aanpak nu een landelijke uitwerking geven. Naast de inzet van lokauto’s zal een landelijke coördinator worden aangewezen en wordt door het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzocht of verzekeraars zich voegen als afgeleid benadeelde in een strafzaak. Uiteindelijk wil Teeven het aantal autokraken met 20 % terugdringen.

 

Lokfietsen

 

Overigens staan de lokauto’s niet op zichzelf. In het straatbeeld duiken ook steeds vaker lokfietsen en lokbromfietsen op. Weliswaar niet voorzien van een verborgen camera, maar wel van een zender om ze, samen met de dief, gemakkelijk te kunnen opsporen. Met name verzekeraar Unigarant is actief op dit gebied en start binnenkort in samenwerking met de politie en de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit een pilot tegen brom- en snorfietsdiefstal. Daarnaast financieren Unigarant, Enra en fietsfabrikant Batavus lokfietsen die de politie mag lenen in de strijd tegen fietsdiefstal. "Als marktleider op het gebied van fietsverzekeringen vinden we het belangrijk dat het aantal diefstallen van (brom)fietsen wordt teruggebracht", aldus de woordvoerder. "Zowel in het belang van onze verzekerden als uiteraard in ons eigen belang. Als verzekeraar hebben wij hierin een maatschappelijke taak."

 

door VBV-directeur Wouter Verkerk.

Reageer op dit artikel