nieuws

Sterke afname in faillissementen

Archief

In twee jaar tijd halvering

 

Het aantal advies- en bemiddelingsbedrijven dat de activiteiten omwille van een faillissement heeft moeten staken, is vorig jaar sterk gereduceerd. De teller bleef op 56 steken, een ruime halvering ten opzichte van 2009.

 

In de afgelopen tien jaar ligt het gemiddelde aantal faillissementen binnen het intermediair boven de 70. Het jaar 2009 leverde een recordaantal op met 122. De crisis is in de twee jaren daarna echter niet af te lezen aan de faillissementscijfers. In 2010 liep het bankroetcijfer al terug tot zo’n tachtig om in 2011 zelfs ruim onder het tienjaarsgemiddelde te eindigen.

 

Toch kan niet worden gesproken van een rustig jaar voor de rechtbanken. Het bankroet van Cinjee is namelijk een van de meest omvangrijke sinds de eeuwwisseling. In één klap verloren meer dan tweehonderd mensen hun baan, terwijl er voor schuldeisers voor zo’n _ 50 mln aan onbetaalde rekeningen dreigt achter te blijven.

 

Krediethuis

 

In de slotmaand van 2011 werden op verzoek van eigenaar Maarten Bommel de vennootschappen Krediethuis en Nationaal Hypotheekburo failliet verklaard. Beide bedrijven hadden nog een inschrijving in het AFM-register van financiële dienstverleners, maar activiteiten vonden er al enige tijd niet meer plaats. De krediet- en schadeportefeuille was in 2010 reeds verkocht aan VDZ Geldgroep. "Ik heb geen mensen hoeven ontslaan", zegt curator Martijn Helmstrijd. In de hoogtijdagen telde Krediethuis 150 werknemers.

 

Bestuurder Maarten Bommel is vanuit het kantoorpand (aan de Veranda) in Hoorn nog wel actief in kredietbemiddeling onder de naam Kredietmarkt; ook uitvaartpolissen behoren tot het assortiment.

 

Slotweken 2011

December 2011 leverde nog drie faillissementen op voor financiële dienstverleners. Het ging om Oprins Financiële Diensten (Dongen), Geld Op Maat (Almere) en Financial Connection Groep (Elst).

 

Laatstgenoemde werd in 2004 opgericht en was eigendom van de 39-jarige Lars Fafié. Het kantoor in het Betuwse Elst telde ooit tien werknemers. Geld op Maat was een onderneming van Johan Blekemolen (53). Het kantoor in Almere werkte als verbonden bemiddelaar voor uitvaartverzekeraar PC Hooft Verzekeringen. De eenmanszaak van Gijs Oprins (49) handelde vanuit Dongen ook onder de naam Totaal Verzekerd. De portefeuille werd medio vorig jaar overgenomen door Bureau De Drie Waerden (Oosterhout) en voortgezet onder de naam BDDW Totaal Verzekerd.

 

Easy Life

Dongen is tevens de vestigingsplaats voor het kantoor dat de eer te beurt valt van het eerste faillissement van 2012: Helderpensioen.nu, eigendom van Ruud Beukinga.

 

De rechtbank in Den Bosch heeft het faillissement uitgesproken over Mari van Hout Assurantiën en Hypotheken. Het Brabantse kantoor, lid van standsorganisatie Adfiz, werd in de zomer van 2011 bij dezelfde rechtbank veroordeeld tot een schadevergoeding van _ 120.000. De rechter kende die toe aan een echtpaar dat door een ondeugdelijk advies was gedupeerd. Van Hout bemiddelde het paar in 2008 naar een beleggingsproduct van Easy Life, een advies waarmee volgens de rechter de zorgplicht is geschonden.

 

De Bossche rechtbank verklaarde ook Hypotheken Groot Eindhoven bankroet, vallend onder de eveneens failliete Golix Holding van Felix Duterloo.

 

De rechtbank in Almelo verklaarde Michiel Oude Munnink, franchisenemer van Huis & Hypotheek in Hengelo, failliet.

 

Reageer op dit artikel