nieuws

Overname Huis & Hypotheek brengt franchisers in verwarring

Archief

Ook andere

 

ketens hadden

 

belangstelling

 

Optima heeft een verkoopovereenkomst gesloten met René van den Berg, eigenaar van Huis & Hypotheek Tilburg. De overname leidt tot verdeeldheid onder de andere franchisenemers. Zij dachten als coöperatie zelf eigenaar te worden van de hypotheekadviesformule.

 

De formule Huis & Hypotheek werd onlangs in de etalage gezet door Optima, dat zelf in financiële problemen verkeert. Het intermediairbedrijf heeft onder meer _ 9 mln schuld uitstaan bij ASR en ABN Amro. Die laatste heeft op basis daarvan een pandrecht op de inventaris, vorderingen en de naam Huis & Hypotheek. Een maand geleden moest Optima noodgedwongen de aandelen van VerzekeringsUnie, volmachtdochter AssuradeurenHuys en van SupportVerzekerd afstaan aan ASR.

 

Voor de franchiseketen Huis & Hypotheek hebben de afgelopen periode een tiental partijen interesse getoond. Daaronder waren ook de concurrerende ketens De Hypotheker en Hypotheekshop.

 

Coöperatie

De 35 franchisenemers van Huis & Hypotheek hoopten echter zelf eigenaar te worden om zo hun eigen toekomst te bepalen. Na twee teleurstellende jaren onder de vleugels van Optima legden zij een gezamenlijk bod en een pakket aan eisen neer bij Optima. De overname zou moeten plaatsvinden onder de vlag van een coöperatie.

 

Enkele dagen voor het aflopen van de door de franchisenemers gestelde deadline voor het overnamebod blijkt Optima een overeenkomst te hebben gesloten met de individuele franchisenemer René van den Berg (46). Hij is als eigenaar van twee kantoren in Tilburg zelf een van de franchisenemers. Een toelichting op zijn handelwijze geeft Van den Berg nog niet; hij zegt nog in gesprek te zijn met Optima. "Onze geheimhoudingsverklaring staat meer mededelingen niet toe."

 

Dubbel

Volgens Dave Smits, eigenaar van Huis & Hypotheek Veenendaal en bestuurslid van de Vereniging van Franchisenemers Huis & Hypotheek, is er binnen de franchisers met gemengde gevoelens gereageerd op de overeenkomst tussen Optima en Van den Berg. Het kamp voor- en tegenstanders zou ongeveer gelijk verdeeld zijn. "Het is tegen de vergadering in, niet conform het collectief", zo verwoordt Smits de scepsis over de actie van hun Tilburgse collega. "Bovendien hebben we geen keus. Wij krijgen geen kans om een tegenbod te doen."

 

Anderzijds is er blijheid over de mogelijkheid tot voortzetting van de keten onder een andere eigenaar dan Optima, die in de ogen van de franchisenemers de laatste jaren niets aan de formule heeft toegevoegd. Dat de nieuwe eigenaar zeer goed bekend is met de formule stemt eveneens optimistisch, "maar de totstandkoming van de deal maakt dat menigeen er dubbel instaat", aldus Smits.

 

Reageer op dit artikel