nieuws

Minder autodiefstallen, maar schadelast neemt toch toe

Archief

Hoewel het aantal personenautodiefstallen en -kraken daalt, vertoont de schadelast voor autoverzekeraars een stijgende trend. Dat komt omdat de gemiddelde schadeomvang in drie jaar tijd met 40% is toegenomen, meldt het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS).

 

De gemiddelde schade door een autodiefstal of -kraak bedroeg in 2010 _ 1.730 tegen _ 1.236 in 2007. Het CVS verklaart deze stijging voor een deel doordat ‘professionals’ met name bij diefstal van spullen uit auto’s steeds selectiever te werk gaan. Inbraken en insluipingen door drugsverslaafden maken steeds vaker plaats voor meer professionele bendes die gerichte diefstallen plannen en uitvoeren. Daarnaast blijkt uit de statistieken dat er steeds duurdere auto’s worden gestolen, een trend die ook Guus Wesselink, directeur bij de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVC), herkent. "Uit onze meest recente statistische gegevens (tot en met november) blijkt dat het aantal diefstallen van jonge auto’s (van nul tot drie jaar) weliswaar daalt, maar nog steeds veel zorgen baart. Ook daar zien we namelijk dat de frequentie wel afneemt, maar de schade daarentegen toeneemt."

 

Reageer op dit artikel