nieuws

Friesland Bank gaat exclusief bemiddelen voor Delta Lloyd

Archief

Volmachtgevers

 

moeten vrezen

 

voor portefeuille

 

Delta Lloyd neemt een belang van 51% in Friesland Bank Assurantiën (FBA). De assurantietak van Friesland Bank tekent bovendien een exclusieve distributieovereenkomst met Delta Lloyd.

 

Die overeenkomst kent een looptijd van dertig jaar. Onder het label Friesland Bank Assurantiën zullen voornamelijk polissen van Delta Lloyd worden verkocht. "FBA wordt in zekere zin een gebonden bemiddelaar", zegt Gert van Wakeren, lid van de raad van bestuur van Friesland Bank. Momenteel profileert FBA zich als "onafhankelijk en niet gebonden intermediair".

 

Volmachten

Friesland Bank Assurantiën was in 2010 goed voor een brutopremiestroom van ruim _ 60 mln en genereerde daarmee een provisieomzet van _ 15 mln. Met 123 medewerkers neemt FBA de 24e plaats in op de ranglijst van de 150 grootste intermediairbedrijven, die deze maand verschijnt in het AM Jaarboek 2011.

 

Het volmachtbedrijf van FBA, goed voor een kleine _ 30 mln premie, heeft volmachten van Aegon, ASR, Avéro, Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden, Reaal, Zevenwouden, Leeuwarder Onderlinge, Bovemij, Chartis en Arag. "Die winstgevende portefeuille gaat, waar mogelijk, 100% naar Delta Lloyd", stelt Van Wakeren namens de Friezen.

 

ABN Amro

"Deze samenwerking past naadloos in onze multibrand-, multichannel-strategie", zegt Paul Medendorp, lid van de raad van bestuur van Delta Lloyd Groep. "Wij hebben al bewezen een dergelijke joint venture tot een succes te kunnen maken", zo verwijst hij naar een vergelijkbare overeenkomst met ABN Amro.

 

Friesland Bank heeft daar goed naar gekeken. Van Wakeren: "We geloven dat verzekeringen meer potentie hebben dan we er nu uithalen. Met een sterke partner denken we dat beter te kunnen benutten. Met ABN Amro laten ze al acht jaar zien dat kunstje te beheersen. Onze samenwerking zal erg op die van ABN Amro gaan lijken."

 

Volgens Van Wakeren heeft Friesland Bank onder meer op internet veel te winnen. "FBA staat bij automatiseringsprojecten binnen de bank niet vooraan. We zijn net enkele dagen gestart met de verkoop van verzekeringen via internet. Delta Lloyd-onderdeel Ohra loopt op dat vlak natuurlijk lichtjaren op ons vooruit. Die dienstverlening hopen we te gaan verbeteren."

 

Univé

Enkele jaren geleden was Friesland Bank nog serieus in gesprek met Univé over exclusieve samenwerking op verzekeringsgebied. De bank zag daar uiteindelijk vanaf. "Er zijn niet zo veel bankbedrijven meer die onafhankelijk van een maatschappij verzekeringen adviseren. Dat is een sterk punt van ons", was in 2008 nog het standpunt.

 

Van Wakeren zegt nu dat de voornaamste reden voor het staken van de gesprekken tussen de twee sponsors van voetbalclub Heerenveen op automatiseringsgebied lag. "Die van Univé is niet ingericht op een intermediairbedrijf als het onze." Hij vervolgt: "Inmiddels zijn we drie, vier jaar verder en is er veel veranderd op het gebied van wet- en regelgeving en de beloning, onder meer voor volmachtbedrijven. Dat maakte dat we een sterke partner zochten, waar we verder mee denken te komen dan alleen."

 

Reageer op dit artikel