nieuws

Delta Lloyd vindt eigen ‘combined ratio’ te hoog

Archief

Delta Lloyd streeft op termijn naar een ‘combined ratio’ van 98% of minder op schadeverzekeringen. "Het halen van deze doelstelling zal over 2011 te ambitieus zijn."

 

Die boodschap heeft het concern meegegeven aan aandeelhouders op de ‘Investors Day’. Delta Lloyd zegt de verhouding tussen de schades en kosten enerzijds en de premie-inkomsten anderzijds te gaan verbeteren, onder meer door terugbrengen van de schadelasten via actief claimsmanagement.

 

De premies zijn verhoogd in de belangrijkste branches Motorrijtuigen (gemiddeld +6%) en Brand de speelruimte van volmachtbedrijven op het vlak van Transport wordt beperkt. Van de tien grootste autoverzekeraars scoorde Delta Lloyd in 2010 het slechtste resultaat in de WA-tekening met een ‘bruto combined ratio’ van 133%. Dat stond gelijk aan een verlies van _ 55 mln. "Wij richten ons op winstgevende omzet, waarbij het totale pakket aan schadeverzekeringen positief bij moet dragen aan het resultaat", zo relativeerde de verzekeraar dat eerder. "Wij zijn een financieel gedegen en solide onderneming die continuïteit voorop stelt." Ultimo oktober 2011 was de solvabiliteit van de verzekeringsentiteiten 212%.

 

Marktleider

De leiding van Delta Lloyd zegt zich te gaan concentreren op rendabele nichesegmenten. Voorbeelden daarvan zijn Technische Verzekeringen (_ 66 mln premie, marktleider met 25% marktaandeel), Marine (_ 65 mln, nr. 2 met 9%) en Pleziervaart (_ 20 mln, nr. 1 met 20%).

 

Bovendien worden de bedrijfskosten met nog eens _ 60 mln extra verlaagd bij de administratieve onderdelen (‘straight through processing’) en centralisatie van staffunties. Delta Lloyd zegt sinds 2008 het personeelsbestand al met 18% te hebben teruggebracht tot een kleine zesduizend.

 

Ppi

Het concern ambieert een top 3-positie op de Nederlandse verzekeringsmarkt, zowel in Leven en Pensioen als in Schade. Van de ‘bankspaarkoek’ eist Delta Lloyd 10% op. En Be Frank, de kersverse premiepensioeninstelling (ppi), zou al meer dan tien contracten hebben gesloten.

 

Reageer op dit artikel