nieuws

Commissie CFD biedt intermediair ‘ontsnappingsroute’ voor provisie

Archief

Hoewel de Commissie CFD blijft stellen tegenstander te zijn van het komende provisieverbod, gaat de belangenclub een alternatieve route aanbieden die het intermediair begeleidt uit het provisietijdperk.

 

"Een cultuuromslag is nodig; de adviseur zal zich moeten inspannen voor een omslag van productbeloning naar adviesbeloning", aldus voorzitter Edwin Herdink. In zijn eigen bedrijf start hij in januari met een abonnementenmodel.

 

Kern van de nieuwe benadering is de online applicatie Smart Financial Life (SFL), een financieel huishoudboekje voor klanten. De adviseur moet daarin toegang krijgen "voor volledig inzicht op microniveau in de financiële huishouding van de relatie". De adviseur vergroot zo het financiële bewustzijn van klanten, staat pal naast zijn klant "en neemt de regie in handen om te bepalen waar verzekeringen worden ondergebracht". Via SFL kan de dienstverlener de financiële huishouding structureel in kaart brengen, een financiële planning maken en zijn eigen adviesvergoeding inregelen of een abonnement incasseren.

 

Doorlopende adviesvergoeding

De beloning verandert van provisie naar een vaste, doorlopende adviesvergoeding. Als voorbeelden noemt de Commissie CFD maandabonnementen van _ 20 voor particulieren, _ 50 voor zzp’ers en _ 100 voor het mkb. "Dat zijn indicaties. Iedere intermediair moet zelf zijn kosten, diensten en verdiensten in kaart brengen en daar eigen bedragen aan koppelen. Dat kunnen wij als commissie niet bepalen", vindt Herdink.

 

Hoewel hij beseft dat SFL niet direct voor iedereen toepasbaar is, is hij zelf wel erg enthousiast over het model. "Het liefst waren we natuurlijk allemaal twintig jaar verder en echte adviesbedrijven. Maar we komen uit een provisietijdperk en angsten voor de omschakeling zijn logisch. Maar nu hebben we nog de tijd om vanuit de zekerheid van provisie om te gaan naar een ander model, met ontvlechting van de financiële stromen tussen verzekeraars en adviseurs. Pak het nu dan ook op", aldus Herdink.

 

Vanaf 3 januari 2012 kan elke financiële dienstverlener zich via de website van de Commissie CFD inschrijven voor het ‘Smart Opleidingstraject’.

 

Reageer op dit artikel