nieuws

‘AFM slaat plank mis met bericht over terugboekrisico’

Archief

Adfiz en OvFD hebben de AFM gevraagd een bericht te rectificeren dat in oktober is verschenen in zowel de consumentennieuwsbrief als de financiële dienstverlenernieuwsbrief van de toezichthouder.

 

In het bericht stelt de AFM dat het bij de klant in rekening brengen van terugboekprovisie erop neer komt dat de klant moet betalen voor inspanningen die (nog) niet zijn verricht. Volgens beide brancheorganisaties suggereert de AFM hiermee ten onrechte dat consumenten dubbel moeten betalen, wat schadelijk is voor het imago van het intermediair. Bovendien staat de suggestie van de AFM haaks op zowel de wettelijke regelingen als op de praktijk, aldus Adfiz en OvFD in hun persbericht. Zij wijzen onder meer op de balansregel, op grond waarvan afsluitprovisie geen vergoeding voor toekomstige activiteiten mag bevatten. Hiervoor is (een deel van) de doorlopende provisie bestemd. "Het eventueel in rekening brengen van terugboekrisico betreft dus niet meer dan het alsnog vergoed krijgen van geleverde advies- en bemiddelingsdiensten en heeft niets met dubbel betalen te maken."

 

Adfiz en OvFD vinden de "onzorgvuldige" berichtgeving van AFM kwalijk: "Niet alleen is de interpretatie onjuist, maar ook kan door het bericht het onterechte beeld ontstaan als zouden tussenpersonen veelvuldig dubbele rekeningen aan vertrekkende klanten presenteren. Hierdoor wordt het imago van het intermediair onterecht en onnodig geschaad."

 

Reageer op dit artikel