nieuws

Adfiz: ‘AFM delegeert toezichtsrol aan aanbieders’

Archief

Adfiz is niet te spreken over de brief die toezichthouder AFM aan aanbieders heeft gestuurd over de beheersing van de intermediaire distributie. Daarmee wordt de toezichtsrol aan de aanbieder gedelegeerd, vindt de intermediairvereniging. “Dit staat haaks op de zuivere rolscheiding tussen producent en adviseur, zoals de politiek die nastreeft voor complexe producten. De AFM maakt het provisieverbod hiermee in een klap overbodig.”

Adfiz: ‘AFM delegeert toezichtsrol aan aanbieders’

Volgens Adfiz suggereert de AFM "dat er voor aanbieders een bovenwettelijke verantwoordelijkheid zou zijn om de kwaliteit van de distributie te waarborgen". "Met haar redenering dwingt de AFM de aanbieders sturing te geven aan de kwaliteit en prijs van adviseurs/bemiddelaars en zo grip te nemen op de gehele keten." Daarmee wordt het principe ondergraven dat er een volledige scheiding moet komen tussen aanbieders en adviseurs. "Adfiz vindt dit onbegrijpelijk."
De standsorganisatie staat achter het melden van misstanden. "De aanbieder heeft echter wettelijk geen actieve onderzoeksplicht bij individuele adviseurs. Met de door de AFM bepaalde ketenbeheersing introduceert de AFM nu een hiërarchische verhouding tussen aanbieder en adviseur/bemiddelaar, die er niet is en die ongewenst is." Adfiz noemt dat in strijd met het klantbelang. "Ieder risico moet worden uitgebannen dat de adviseur door de aanbieder oneigenlijk afgerekend kan worden. En de AFM moet dit risico zeker niet bevorderen door haar toezichtsrol aan de aanbieder te delegeren."
Adfiz zegt regelmatig signalen te ontvangen dat de AFM aanbieders onder zware druk zet provisies te verlagen, "waarbij de AFM bepaalt hoeveel een advies waard is". "Hiermee plaatst de AFM zich op de stoel van de wetgever." De vereniging wil dan ook dat van aanbieders niet meer dan een monitoringsrol wordt gevraagd.

Reageer op dit artikel