nieuws

Achmea en Independer gaan samen tegen ‘keuzestress’

Archief

Vraagtekens bij

 

gegarandeerde

 

onafhankelijkheid

 

Achmea heeft een meerderheidsbelang van 77% genomen in vergelijkingssite en online tussenpersoon Independer.nl. Achmea koopt de aandelen van de huidige aandeelhouders NPM Capital en Paerel en neemt bovendien een deel van de aandelen van het Independer-management over. "Oprichters en management behouden 23% van de aandelen", aldus beide partijen.

 

Doel van de overname is dat consumenten "weer blindelings kunnen vertrouwen op verzekeringen". Volgens Independer-directeur Edmond Hilhorst werkt zijn bedrijf al jaren aan het transparant maken van het aanbod: "Samen met Achmea willen wij nu een volgende stap nemen om de onzekerheid bij consumenten en hun ‘keuzestress’ verder terug te dringen: het ontwikkelen van klantgerichte en betrouwbare producten en diensten."

 

Achmea verwacht door de samenwerking meer zicht te krijgen op de verzekeringswensen van Nederlanders. "Die kennis gaan we aanwenden om onze verzekeringen klantgerichter te maken", vult Achmea-bestuurslid Danny van der Eijk aan. Een belangrijk streven van beide partijen is verder het toegankelijk maken van het inzicht in de kwaliteit van zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen, huisartsen en fysiotherapeuten.

 

Objectiviteit

 

Een raad van toezicht, onder leiding van Arthur Docters van Leeuwen, moet de objectiviteit van Independer.nl als ‘objectieve vergelijkingssite voor consumenten’ garanderen en tevens de privacy van consumenten waarborgen. Verder zal Independer maximaal 35% van de productie bij de nieuwe grootaandeelhouder Achmea gaan onderbrengen. "Mocht het zó goed gaan dat het meer dan 35% dreigt te worden, dan willen we, om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, maatregelen nemen om die groei te stoppen", aldus Van der Eijk.

 

Reacties

 

De participatie in Independer is een opmerkelijke stap voor Achmea, dat een jaar eerder nog harde kritiek had op de vermeende onafhankelijkheid van Independer en sprak van "misleiding en manipulatie van zoekresultaten". Achmea zegt nu dat de vermoedens van misleiding door Independer "onjuist zijn gebleken".

 

Bij collega-vergelijkers en consumenten(organisaties) overheerst het idee dat Independer zijn nieuwe aandeelhouder zal bevoordelen ten opzichte van andere verzekeraars. "Je neemt geen partij over om onderaan in de vergelijking te staan", zegt Paul Huibers van Geld.nl. Volgens Roger van Boxtel, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis, zal "het woord onafhankelijk tussen aanhalingstekens moeten komen te staan" na de overname. Volgens ASR, dat in Independer.nl een belangrijk aanbrenger van nieuwe productie heeft, wordt "de goede samenwerking die ASR heeft met Independer niet beïnvloed door de overname door Achmea". Volgens Hilhorst is dat ongeveer de teneur bij alle verzekeraars.

 

Omzet

 

Independer was in 2010 goed voor een bemiddelingsomzet van _ 20,2 mln en bezet daarmee de 15e plaats in de top 150 van intermediairbedrijven. Er werd echter wel een nettoverlies geïncasseerd van _ 3,1 mln. Voor 2011 rekent Independer op een omzet van _ 30 mln. Het bedrijf is vooral groot in auto- en zorgverzekeringen: op maandbasis worden ruim 8.000 autopolissen gesloten en het aantal nieuwe ziektekostenpolissen zal naar verwachting de 100.000 overstijgen.

 

Er zijn 182 mensen werkzaam bij Independer. De directie, bestaande uit oprichters Edmond Hilhorst en Diederik de Groot, zal nog vijf jaar voor het Hilversumse bedrijf werkzaam blijven, zo is de afspraak.

 

Reageer op dit artikel