nieuws

Accountants gaan over tot aanvraag WFT-vergunning

Archief

Adfiz blij met

 

ontwikkeling

 

De aansporing van toezichthouder AFM geen gebruik te maken van de vrijstellingsregeling is voor meerdere accountantskantoren aanleiding tot het aanvragen van een WFT-vergunning. HLB Schippers is het eerste "maar zeker niet het laatste".

 

Dat meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zelf. "Na het verschijnen van onze interpretatie over de vrijstellingsruimte zijn er al meerdere aanvragen binnengekomen", verklaart AFM-woordvoerder Martijn Pols.

 

In die bewuste interpretatie spoort de toezichthouder accountantskantoren en actuariële adviesbureaus aan een vergunning aan te vragen voor pensioenadvisering en -bemiddeling in plaats van zich te beroepen op de vrijstellingsregeling. Volgens die regeling is voor financiële dienstverlening die marginaal onderdeel uitmaakt van de werkzaamheden van een bedrijf geen WFT-vergunning nodig.

 

Eyeopener

HLB Schippers laat niet eigen accountants WFT-diploma’s halen, maar is in zee gegaan met een ervaren financieel planner. "Een accountant kan ook niet alles. Bovendien wilden wij richting onze klanten meteen met een ervaren adviseur van start gaan", stelt Bert Duurland namens HLB Schippers. De HLB-vergunning betreft advies over hypotheken, verzekeringen en pensioen. Het kantoor heeft vestigingen in Amersfoort, Almere, Amsterdam, Alkmaar en Den Helder. Duurland denkt dat de werkwijze van HLB "een eyeopener is voor andere accountantskantoren".

 

Adfiz

Intermediairorganisatie Adfiz heeft toezichthouder AFM geprezen voor de interpretatie van de vrijstellingsregeling voor pensioenadvies. "Het is goed voor de borging van advieskwaliteit dat de AFM accountantskantoren, fiscalisten en actuariële adviesbureaus aanspoort tot een vergunning." Adfiz zou het liefst helemaal geen vrijstelling van de vergunningsplicht voor pensioenadvisering zien, maar dat blijkt in strijd met Europese regelgeving (IMD). "Dit is een grote stap in de goede richting."

 

Adfiz vraagt al langer aandacht voor de vrijstelling. "Het is niet te verdedigen dat bepaalde beroepsgroepen die (nagenoeg) dezelfde werkzaamheden verrichten, zijn vrijgesteld van een vergunning om pensioenadviezen te mogen verstrekken en daarmee eveneens zijn vrijgesteld van de wettelijke vakbekwaamheidseisen. Integendeel, bij sporadisch uitgevoerde pensioenadviezen zouden zelfs extra eisen gesteld moeten worden aan vakbekwaamheid."

 

Reageer op dit artikel