nieuws

VFN mikt op groei via aflopende kredieten

Archief

De Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) voert per 1 januari drie wijzigingen door in haar Gedragscode Consumptief Krediet. De voorwaarden voor verstrekking van aflossingsvrije kredieten worden aangescherpt. Anderzijds leiden de aanpassingen tot extra kredietruimte voor de consument bij aflopende kredieten (‘persoonlijke leningen’). Bovendien wordt het overstappen naar een andere kredietaanbieder eenvoudiger.

VFN mikt op groei via aflopende kredieten

"Door de verruiming van de verstrekkingsmogelijkheden bij aflopende kredieten kan groei in kredietverlening op verantwoorde wijze plaatsvinden", stelt Bert Reitsma, secretaris van de VFN. Consumenten kunnen in zijn ogen met een persoonlijke lening namelijk de looptijd van de lening goed afstemmen op de aankoop die wordt gefinancierd. Toch is het aandeel van persoonlijke leningen in de Nederlandse markt nog zeer gering.
Kredietverstrekkers kunnen vanaf 1 januari 2012 de werkelijke maandlasten van een persoonlijke lening gebruiken om de maximale kredietruimte voor de consument te bepalen. Nu wordt daarvoor nog een maandlast van minimaal 2% gehanteerd. In de nieuwe bepaling is een begrenzing opgenomen voor persoonlijke leningen met een zeer lange looptijd of een hoge slottermijn.
In de VFN Gedragscode wordt de verstrekking van nieuwe aflossingsvrije kredieten beperkt tot huiseigenaren die voldoende overwaarde hebben in hun hypothecaire financiering, de zogenaamde WOZ-kredieten. Een nieuwe bepaling is dat aanbieders een consument een krediet mogen aanbieden, zelfs als niet meer wordt voldaan aan de actuele leennormen, op het moment dat oversluiting van een consumptief krediet aantoonbaar in het belang van die consument is. Zo moet voorkomen worden dat klanten door de verscherpte normen 'opgesloten' zitten bij hun huidige aanbieder.

Reageer op dit artikel