nieuws

Van Nunen: AFM moet zich niet mengen in H-discussie

Archief

“De AFM moet zich niet bemoeien in de discussie rondom hypotheekrenteaftrek.” Dat stelt Harrie-Jan van Nunen van inkooporganisatie De Financiële Makelaar naar aanleiding van de uitlatingen van Ronald Gerritse van de AFM, deze weekbij RTL Z. “De discussie over het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek is een middel om het begrotingsprobleem op te lossen. Dat is een politieke discussie en daar zou de AFM zich niet in moeten mengen”, aldus Van Nunen.  

Van Nunen: AFM moet zich niet mengen in H-discussie

Hij stelt dat de AFM betrokken is geweest bij de totstandkoming van de nieuwe Gedragscode Hypothecaire Financieringen. "In deze code is bewust gekozen voor een hogere, langjarige, aflossingsverplichting, in plaats van een versnelde aflossing van de top. In dat kader is het logisch dat consumenten, maar ook aanbieders (!), kiezen voor fiscale optimalisering en dus kiezen voor een gegarandeerde uitgestelde aflossing middels bijvoorbeeld een (bank)spaarproduct in plaats van een duurdere annuïteitenhypotheek."
Inzetten op gedeeltelijke of geleidelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek geeft daarnaast volgens Van Nunen geen garantie dat de kwetsbaarheid hiermee wordt opgelost. "Voor degenen die de regeling niet kunnen volgen, wordt deze zelfs vergroot! Daarnaast treft zo'n maatregel ook de niet kwetsbare groepen."

Reageer op dit artikel