nieuws

Banksparen bij lijfrente tot 40% goedkoper dan polis

Archief

Volgens MoneyView is een bancaire lijfrente over het algemeen een goedkopere oplossing dan een lijfrenteverzekering. De verschillen in kosten lopen op tot 40%.

 

Delta Lloyd en Ohra bieden bancaire lijfrenteproducten die zowel in de opbouw- als de uitkeringscategorie de beste prijstelling hebben. MoneyView heeft koopsommen en direct ingaande lijfrentes onder de loep genomen. "De bancaire lijfrentes zijn zowel in de opbouw- als de uitkeringsfase voor wat betreft de prijsstelling interessanter dan de verzekeringsvarianten. Alleen de Lijfrenteverzekering van Interpolis behoort nog tot de categorie van 5-sterrenproducten bij de direct ingaande lijfrentes voor alleenstaanden." Delta Lloyd en Ohra scoren daarnaast hoog op flexibiliteit.

 

Andere aanbieders die op prijs hoog scoren, zijn Friesland Bank en Legal & General. Qua flexibiliteit doen ook de direct ingaande lijfrentes van Aegon en Erasmus en de koopsomproducten van Reaal en RegioBank het goed. Ook dat zijn allemaal bancaire producten.

 

Onbekend

Van de Nederlanders weet 87% niet dat alleen lijfrentepremies of stortingen die nog dit jaar worden gedaan, fiscaal in mindering kunnen worden gebracht op het inkomen over 2011. Dat concludeert Delta Lloyd uit een onderzoek dat het door MarketResponse liet uitvoeren onder 567 respondenten.

 

In voorgaande jaren mochten lijfrentestortingen die tot 1 april waren gedaan, nog in aftrek worden gebracht over het voorgaande jaar. Die fiscale regel is dit jaar veranderd, maar blijkt nog nauwelijks bekend bij consumenten.

 

Nog dit jaar storten

Onder het kopje ‘Regels voor sparen naast uw pensioen gewijzigd’ heeft de Belastingdienst bekendgemaakt, dat vanaf belastingjaar 2011 in de aangifte alleen nog lijfrentepremies mogen worden aftrekken die in het jaar zelf zijn betaald."Wilt u over 2011 lijfrentepremies aftrekken? Dan moet u die premies vóór 1 januari 2012 betalen", zo laat de fiscus op de eigen website weten. Premies voor lijfrenteverzekeringen die in het eerste kwartaal van 2012 worden betaald, mogen niet meer worden afgetrokken in de aangifte over 2011. Dit geldt ook voor stortingen op een lijfrentespaarrekening of een lijfrentebeleggingsrecht.

 

"Uw polis moet dat wel mogelijk maken", realiseert de Belastingdienst zich. In dat geval moet de polis worden aangepast. De fiscus adviseert contact op te nemen met een verzekeringsadviseur, of de bank of verzekeraar. "Wacht niet te lang met contact opnemen", luidt het advies. "Uw verzekeraar of bank moet uw keuze vóór 1 januari 2012 verwerken."

 

Reageer op dit artikel