nieuws

Bank vraagt klant aflossing

Archief

Banken geven in toenemende mate het advies aan klanten om meer hypotheekschuld af te lossen dan eerder afgesproken. Vooral huizenbezitters met een beleggingshypotheek of een hypotheek die voor een groot deel aflossingsvrij is, krijgen een brief of een telefoontje. Daarover bericht Het Financieele Dagblad vanmorgen op de voorpagina.

Bank vraagt klant aflossing

De actie van de banken volgt op een aanhoudende daling van de huizenprijzen. Daardoor daalt de waarde van het onderpand voor de hypothecaire lening. "Banken willen de verhouding tussen hypotheekschuld en waarde van de woning weer recht trekken. Anders komen ze bij gedwongen verkoop in de problemen", zegt Ron Bavelaar, directeur van De Hypotheekshop.
De banken zelf wijzen op hun zorgplicht. Zij moeten klanten bij wie een te hoge restschuld dreigt, tijdig een advies geven. "We hebben een aantal klanten een brief gestuurd, vanuit zorgplicht, waarin staat dat ze zich bewust moeten zijn dat ze te weinig opbouwen om af te lossen", aldus een woordvoerder van ING. Ook ABN Amro zegt klanten te benaderen wegens de zorgplicht. De bank belt klanten op voor een vrijblijvende afspraak.
Klanten vragen ook zelf vaker om aflossing. "En bij nieuwe hypotheken is er veel minder vraag naar aflossingsvrije varianten", zegt Bavelaar van De Hypotheekshop.
(Het Financieele Dagblad, pag. 1 en 3)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Verzekeringspremie wordt sekseneutraal
(De Telegraaf, pag. 23)
 
'Aflossen van huis fiscaal belonen'
(Parool, pag. 6)
 
Luchtreiziger staat in de kou
(Parool, pag.20)

Reageer op dit artikel