nieuws

Optima moet dochters afstaan aan ASR

Archief

Overvoer naar

 

volmachtkanaal

 

stopgezet

 

Optima heeft de aandelen van volmachtdochter AssuradeurenHuys én die van VerzekeringsUnie en SupportVerzekerd overgedragen aan ASR. "Met de aandelenoverdracht wordt de continuïteit van de bedrijven gewaarborgd."

 

Zo althans verklaart de verzekeraar. Zorgen blijven er bestaan over de continuïteit van Optima, dat in 2009 een miljoenenverlies leed en kampt met een omvangrijk negatief eigen vermogen; de jaarrekening over 2010 is nog niet gedeponeerd. Vorige maand kondigde het bedrijf in Hardinxveld-Giessendam een reorganisatie aan; 25 van de 130 banen verdwijnen. Directeur René van Gils, die sindsdien geen enkel commentaar meer geeft, zinspeelde toen ook op de verkoop van bedrijfsonderdelen. De franchisenemers van Huis & Hypotheek hebben zich daartoe al bereid verklaard.

 

VerzekeringsUnie

Verzekeraar ASR, dat een miljoenenlening heeft uitstaan aan Optima, heeft zich in de tussentijd al het onderdeel Futurum toegeëigend. Onder die Futurum-holding vallen loondienst- en franchiseorganisatie VerzekeringsUnie (VU) en beheerorganisatie SupportVerzekerd (voorheen PoliService).

 

ASR had daarin een minderheidsaandeel van 25%, nadat Futurum in 2008 was overgedragen aan Optima en Beijer Groep. Beijer had zijn aandeel vorig jaar alweer aan Optima overgedaan. ASR neemt nu die 75% van de aandelen terug, "in het belang van de polishouders van VerzekeringsUnie en PoliService", zo luidt het motief. ASR vervolgt de toelichting door te stellen dat Optima Groep de afgelopen jaren, als gevolg van een teruglopende hypotheekmarkt, is geconfronteerd met een sterke terugloop van de inkomsten. "De continuïteit van Optima Groep kwam hierdoor in het geding."

 

Volmacht

De verzekeraar heeft echter ook de aandelen van Optima’s volmachtbedrijf Het Assuradeurenhuys in de overeenkomst meegenomen: "Omdat de assurantieportefeuille van Futurum sterk verweven is met die van Het AssuradeurenHuys." Optima werkte aan de overvoer van VU-polissen (met ASR als risicodrager) naar de volmachttak. Het zou op jaarbasis om _ 20 mln tot _ 30 mln premie gaan.

 

Alle aandelen worden ondergebracht bij ASR Deelnemingen. "In een later stadium zal besloten worden of de activiteiten van de drie ondernemingen geherstructureerd worden." Vooralsnog blijven de 97 werknemers van VerzekeringsUnie, PoliService en Het AssuradeurenHuys werkzaam vanuit het Optima-kantoor in Hardinxveld-Giessendam.

 

Reageer op dit artikel