nieuws

Nederlandse hypotheken hebben soms Amerikaanse trekjes

Archief

Net als hun Amerikaanse collega’s hebben Nederlandse banken in de aanloop naar de crisis de criteria voor hypotheekklanten te sterk opgerekt. Daardoor dreigen voor veel huishoudens problemen, zo schrijft Het Financieele Dagblad vandaag over “de Hollandse molensteen”.

Nederlandse hypotheken hebben soms Amerikaanse trekjes

De krant gaat onder meer in op de vraag waarom zo veel Nederlanders een hypotheekrente hebben die zes jaar vaststaat? De verklaring wordt gevonden in de herziene Gedragscode voor hypotheken, die banken onderling hadden afgesproken in de eerste jaren van deze eeuw. Goocheme productontwikkelaars op de bank ontdekten een maas in hun eigen gedragscode. Wat nu als we de zes jaar vaste rente uitvinden? In de praktijk dezelfde lage rente als een vijfjaarshypotheek, maar zo kon een bank de verplichte toetsing van de draagkracht omzeilen. En zo konden klanten een nog groter huis betalen.
De zesjaarsleningen waren populair in de paar jaar tot en met 2007. De komende jaren moeten deze klanten een nieuwe rentevaste termijn afspreken. Hun huidige rente van soms minder dan 4% kan zomaar een vol procentpunt hoger uitpakken. Dat betekent een stijging van de woonlasten met 25%. En meestal bij groepen die ook nog eens een relatief erg hoge lening hebben. En daarop vrijwel niets hebben afgelost. "De risico's op dit soort leners zijn gestapeld. Dat is een belangrijke les uit de VS."
(Het Financieel Dagblad, pag. 11)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
'Veel huishoudens krijgen probleem met hypotheek'
(Volkskrant, pag. 22)
 
Korting zorgpolis bij bankrekening
(De Telegraaf, pag. 22)
 
Het mes gaat in de fysiotherapie
(Volkskrant, pag. 27)
 
Staatssteun pakt voor ING 'vrij duur' uit
(NRC, pag. 22)
 
 
 
 
 

Reageer op dit artikel