nieuws

DNB oogst kritiek met plan hypotheekrenteaftrek

Archief

De Nederlandsche Bank pleit voor het aanpassen van de regels voor hypotheekrenteaftrek. Die zou moeten worden bepaald op basis van een fictief aflossingsschema, waardoor de renteaftrek gedurende de looptijd afneemt. Het plan valt niet in goede aarde bij makelaars, kabinet en huizenbezitters.

DNB oogst kritiek met plan hypotheekrenteaftrek

De toezichthouder maakt zich zorgen over de lastige woningmarkt en de hoge hypotheekschuld in ons land. "Stimuleringsmaatregelen die de leencapaciteit van huishoudens slechts verder vergroten kunnen beter worden vermeden. De schuld van huishoudens is bijna nergens zo hoog als in Nederland." Ondanks aangescherpte acceptatienormen is de hypotheekproductie niet gekrompen. "Sinds 2007 is zelfs sprake van een toename met ongeveer 25%", zegt DNB. "Afbouw van de fiscaal gestimuleerde schuld is nodig om het weerstandsvermogen van huishoudens en verstrekkers van hypothecair krediet structureel te verbeteren. De hypotheekrenteaftrek stimuleert het aangaan van schuld en ontmoedigt aflossing."
Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) heeft al laten weten de renteaftrek niet te willen beperken. Makelaarsvereniging NVM doet het idee van DNB af als een proefballon en de Vereniging Eigen Huis vindt een initiatief tot afbouw van de renteaftrek "het slechtste idee dat je momenteel kunt hebben".

Reageer op dit artikel