nieuws

Beleid meeste beleggingsverzekeraars is al ‘best of class’

Archief

Minister De Jager heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over het zogeheten ‘best of class’-beleid dat verzekeraars in zijn ogen moeten hanteren bij het compenseren van beleggingspolissen. De zes grootste concerns voldoen in grote lijnen al aan dat beleid, stelt De Jager. Niet alle verzekeraars voldoen echter aan de richtlijn, dat de compensatie direct in de polis moet worden gestort en dat geen afkoopkosten mogen worden berekend.

Beleid meeste beleggingsverzekeraars is al ‘best of class’

De minister roept adviseurs op om klanten kosteloos te adviseren: "De adviseur heeft destijds immers een vergoeding ontvangen voor zijn rol bij het afsluiten van de verzekeringen of ontvangt deze zelfs nog steeds."
De Jager vindt dat de compensatie direct bij het informeren van de klant in de polis moet worden gestort. Van de zes grote beleggingsverzekeraars wijken Aegon en Delta Lloyd daarvan af: zij storten de compensatie pas aan het einde van de looptijd, maar onderzoeken wel de mogelijkheden om dat eerder te doen.
De verwachting is dat medio volgend jaar alle klanten met een beleggingspolis zijn geïnformeerd. ASR en Delta Lloyd lopen voorop: zij hebben alle verzekerden al bericht over hun eventuele compensatie.
Aan klanten die overstappen, mogen geen afkoopkosten worden berekend. Dat is bij ASR, Delta Lloyd, NN en Reaal al het geval. Bij de laatste twee geldt dat overigens tot 1 juni 2014. Achmea berekent afkoopkosten tot maximaal € 150 voor een deel van de klanten die naar een andere aanbieder overstappen. Aegon verrekent bij een soort polissen, goed voor 25% van de portefeuille, de eerste kosten bij afkoop.

Reageer op dit artikel