nieuws

Voortaan € 380 boete voor onverzekerd autorijden

Archief

Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft bepaald dat voortaan alleen nog een geldboete van € 380 kan worden gegeven voor kentekenhouders/bestuurders van auto's die hebben verzuimd een WA-verzekering te sluiten voor hun voertuig of hun premie te betalen.   Eerder al heeft minister Opstelten (Justitie) bepaald dat bij recidive maximaal driemaal per jaar zo'n boete kan worden […]

Het Gerechtshof in Leeuwarden heeft bepaald dat voortaan alleen nog een geldboete van € 380 kan worden gegeven voor kentekenhouders/bestuurders van auto's die hebben verzuimd een WA-verzekering te sluiten voor hun voertuig of hun premie te betalen.
 
Eerder al heeft minister Opstelten (Justitie) bepaald dat bij recidive maximaal driemaal per jaar zo'n boete kan worden opgelegd.
 
Het Hof vernietigt met de uitspraak een vonnis van de kantonrechter in Leeuwarden tegen een man die in november 2009 was betrapt op onverzekerd autorijden. In eerste instantie kreeg de verdachte (een recidivist) twee weken hechtenis en zes maanden rijontzegging opgelegd. Omdat inmiddels de 'wet Vermulderen 30 WAM' van kracht is geworden (de wet van 31 maart 2011 tot wijziging van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften) zullen overtredingen van artikel 30 WAM lid 2 voortaan met een zogeheten 'mulderbeschikking' worden afgedaan, ook als ten tijde van de overtreding nog andere wetgeving van kracht was. "Op deze zaken is de recidiveregeling niet van toepassing", aldus het Hof, dat vervolgens de bijbehorende geldboete van € 380 oplegde.

Reageer op dit artikel