nieuws

Recht op provisie niet afhankelijk van beheersactiviteiten adviseur

Archief

De rechtbank in Rotterdam heeft TAF veroordeeld tot het alsnog betalen van drie maanden doorlopende provisie aan het in maart vorig jaar failliet verklaarde bemiddelingsbedrijf Vivalis.

 

TAF weigerde dat, omdat er in die periode geen sprake zou zijn geweest van beheer van de portefeuille.

 

Voorafgaand aan het faillissement betaalde TAF maandelijks ruim _ 8.500 provisie aan Vivalis. De overeenkomst is na het faillissement door TAF niet opgezegd. De verplichting tot provisiebetaling kan niet worden opgeschort, omdat de curator van een dergelijk voornemen niet op de hoogte is gebracht. "Uit de stukken blijkt dat pas op 9 juli 2010 TAF aan de curator meedeelt niet van plan te zijn te betalen."

 

Daarnaast is de curator door TAF niet in gebreke gesteld in verband met niet-verrichte beheerswerkzaamheden, zo constateert de rechter; bovendien is nooit een specificatie van verrichte werkzaamheden opgevraagd.

 

"Het is een feit van algemene bekendheid dat prolongatieprovisie voor een tussenpersoon een inkomstenbron is, te betalen per afgesloten polis, zo lang de premie wordt betaald", hanteert de rechter als algemene stelregel. TAF moet derhalve een specificatie geven van de te betalen provisie over de maanden maart tot en met mei en als voorschot _ 24.000 betalen aan de curator.

 

Reageer op dit artikel