nieuws

Rabo wil NHG op de schop nemen

Archief

Rabobank vindt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nu veel te breed en wil de regeling beperkt zien tot onder meer huizenbezitters in krimpregio’s. “Het is nu meer een kortings- dan een garantie-instrument.” Directeur Karel Schiffer van het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de NHG uitvoert, gelooft zelfs dat de coöperatieve bank de regeling het liefst ziet verdwijnen, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag op de voorpagina.

Rabo wil NHG op de schop nemen

Dat heeft Rabobank in een gesprek op hoog niveau tegenover hem bevestigd, aldus Schiffer. Rabobank zegt echter de NHG niet graag 'als instituut' te zien verdwijnen, maar vindt wel dat de regeling moet worden hervormd.
De garantiefaciliteit speelt volgens Schiffer op de hypotheekmarkt de concurrentie in de kaart: vooral kleinere banken en buitenlandse hypothecaire kredietaanbieders doen er hun voordeel mee. Door hypothecaire kredieten te verstrekken met NHG-garantie kunnen geldverstrekkers hun kapitaal met minder risico en verkoopkosten in de markt zetten. "Ze rekenen een lage rente en daar moet Rabobank in mee, om zijn leidende marktpositie te behouden", meent Schiffer. Met minder concurrentie op de markt zou de Rabo met het oog op het kredietrisico een extra renteopslag kunnen vragen. Nu moeten de banken korting geven op de berekende rente. "Rabobank geeft die korting liever niet."
Rabobank bevestigt dat het gesprek met Schiffer inderdaad heeft plaatsgevonden. De bank zegt echter 'een ander beeld' aan het gesprek te hebben overgehouden. Schiffer heeft van andere banken in Nederland geen negatieve geluiden over de NHG opgevangen.
(Het Financieele Dagblad, pag. 1)
 
Overig verzekeringsnieuws vandaag in de media:
 
Nationale Hypotheek Garantie vaker aangesproken door crisis
(Trouw, pag. 15)
 
Zorg om vrije tarieven
(De Telegraaf, pag. 6)
 
Vijf ziekenhuizen op zwarte lijst
(De Telegraaf, pag. 8; AD, pag. 11)
 
Eurocrisis dreigt Dexia te vermalen
(AD, pag. 2)

Reageer op dit artikel