nieuws

Pensioenverwachtingen worden lager

Archief

Consumenten maken zich steeds minder illusies over hun pensioen. Nog maar eenderde verwacht voor zijn 65e af te zwaaien en de meerderheid voorziet inmiddels een pensioengat, zo blijkt uit ‘de ING Vraag van Vandaag’, die gemiddeld 62.700 respondenten kent. Ook neemt de wens toe om zelf pensioengeld te sparen in plaats van via een pensioenfonds.

Pensioenverwachtingen worden lager

In 2009 dacht nog 46% van de respondenten op hun 64e of eerder te kunnen stoppen met werken, inmiddels nog maar 35%. Een jaar geleden jaar rekende een krappe meerderheid 52% op een pensioen van minstens 70% van het laatstverdiende loon, waar nu meer dan helft (53%) verwacht juist lager uit te komen.

Eén op de vijf (21%) respondenten zou van pensioenfonds wisselen als het kon, twee op de vijf (44%) juist niet. Er is een groter animo om op eigen kracht het pensioen te regelen. De meerderheid (51%) zegt liever zelf te sparen voor het pensioen dan via een pensioenfonds; die mening was in 2009 nog maar 40% toegedaan en vorig jaar 47%. Toch zegt maar een op de zeven (14%) respondenten volgend jaar meer zelf te gaan sparen voor het pensioen.

Reageer op dit artikel