nieuws

Einde STFD, activiteiten naar AFM

Archief

De Stichting Financiële Dienstverlening (STFD), waarbij negen van de tien tussenpersonen zijn aangesloten, wordt ontbonden. De activiteiten worden in de toekomst uitgevoerd door toezichthouder AFM, die wellicht een enkel personeelslid overneemt.

Einde STFD, activiteiten naar AFM

De meerderheid van de tien werknemers van de STFD moet vrezen voor hun baan. Directeur Ellen van Koczian is al niet meer in functie; zij stapte enkele weken geleden (formeel per 1 november) op na onenigheid over de toekomstplannen van de stichting. Het bestuur van de stichting – bestaande uit vertegenwoordigers van Adfiz, NVGA, NVF (intermediair) en de VFN en het Verbond van Verzekeraar (aanbieders) – ziet geen voorname rol meer weggelegd voor de STFD. Vergunningaanvragen, de 'self-assessments' en de helpdesk voor het intermediair zullen derhalve alleen nog rechtstreeks via de AFM verlopen.
De stichting fungeert sinds 2006 als voorportaal voor de AFM in het toezicht op financiële dienstverleners. Zij kregen in ruil een korting op de AFM-nota. Op dit moment zijn 7.900 tussenpersonen ook STFD-deelnemer. Welke gevolgen de liquidatie van de stichting zal hebben voor hun AFM-nota met doorlopende toezichtkosten is onbekend. Evenmin is duidelijk wat er met het vermogen van de stichting – momenteel naar verluidt € 600.000 – gebeurt. Een nog aan te trekken interim-manager zal de afwikkeling van zaken begeleiden.

Reageer op dit artikel