nieuws

Verbond: nog 5 tot 8 jaar doorlopende provisie

Archief

Invoering van het provisieverbod voor impactvolle producten per 1 januari 2013 moet volgens het Verbond van Verzekeraars gepaard gaan met een overgangstermijn: van vijf tot acht jaar voor levenproducten en drie jaar voor inkomensverzekeringen. “Na 2021 stoppen verzekeraars met het uitbetalen van de doorlopende provisie”. Het Verbond zegt wel “open te staan voor een iets langere termijn als dat helpt om een betere transitie mogelijk te maken”.

Verbond: nog 5 tot 8 jaar doorlopende provisie

Eerbiedigende werking tot en met het einde van de looptijd van een contract heeft niet de voorkeur, zo zei directeur Leo de Boer vandaag tijdens een IIR-congres over distributiekanalen. "Nog dertig jaar dubbele administraties en geen optimale rolontvlechting lijken ons niet goed en ook politiek niet haalbaar." De knop in één keer om, is geen goede optie, aldus De Boer. "Simpelweg omdat de markt dat niet aan kan."
In de toespraak haalt De Boer diverse onderwerpen aan, zoals verzekeringstechnische winstcommissies ("zouden voor het overgangsjaar 2012 behouden moeten blijven"), portefeuillerecht, premie-incasso, de kennis- en ervaringstoets voor klanten die een complex product bij een direct writer moeten afleggen ("een voorbeeld van doorschietende regelgeving") en een grootschalige campagne ("om consumenten in de transitie te begeleiden").
De distributiekosten van directe aanbieders gaan de verzekeraars niet melden aan klanten: "onuitvoerbaar"; het plan is wel de advieskosten van de direct writer te 'disclosen'. Een 'level playing field' zou het intermediair moeten ambiëren door kanalen juist te onderscheiden in plaats van te vermengen, vindt De Boer. "Dit vraagt zelfvertrouwen van het intermediair dat men iets unieks te bieden heeft en dat een gepaste prijs mag hebben."

Reageer op dit artikel