nieuws

Scepsis over plannen De Jager voor ‘financieel rijbewijs’

Archief

Het voorstel van minister Jan Kees de Jager (Financiën) om consumenten een ‘financieel rijbewijs’ te laten halen voordat ze complexe financiële producten mogen aanschaffen, is volgens directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars een goed instrument om de bewustwording onder consumenten te vergroten. “Maar dat dit de oplossing is, is een illusie”, zegt hij.

Scepsis over plannen De Jager voor ‘financieel rijbewijs’

"Het draagt het risico in zich dat mensen zonder dit rijbewijs worden uitgesloten van deelname aan het financiële verkeer. Bovendien blijft goed advies voor langlopende complexe producten voor veel consumenten cruciaal", aldus Weurding.
De scepsis over het voorstel van De Jager is groter bij de Consumentenbond. Louter het behalen van zo'n 'financieel rijbewijs' beschermt consumenten niet voldoende tegen een financiële miskoop: "De Consumentenbond is geen voorstander van de verkoop van complexe financiële producten zonder advies (execution only-producten). Een hypotheek afsluiten is altijd financieel maatwerk, zowel bij een adviseur van de bank als bij een onafhankelijk financieel adviseur. Er hoort een passend advies bij. Uit allerlei onderzoeken, waaronder van Wijzer in Geldzaken, blijkt namelijk dat consumenten weinig besef hebben van de risico's die ze lopen bij het afsluiten van complexe financiële producten. Het instellen van alleen een verplichte financiële toets is een halve maatregel waarmee een schijnzekerheid wordt gecreëerd", aldus de Bond. 

Reageer op dit artikel