nieuws

‘Wel verantwoordelijk, maar niet aansprakelijk’

Archief

Woordenstrijd rond trapongeval Utrecht   In Utrecht speelt zich een woordenstrijd af rondom het ongeval, bijna vijf jaar geleden, met de ingestorte werftrap aan de Oudegracht, waarbij een dode viel en verschillende mensen gewond raakten.   De gemeente erkent weliswaar hiervoor verantwoordelijk te zijn en zet zich met verzekeraar Centraal Beheer in voor een correcte schadeafwikkeling, […]

Woordenstrijd rond trapongeval Utrecht
 
In Utrecht speelt zich een woordenstrijd af rondom het ongeval, bijna vijf jaar geleden, met de ingestorte werftrap aan de Oudegracht, waarbij een dode viel en verschillende mensen gewond raakten.
 
De gemeente erkent weliswaar hiervoor verantwoordelijk te zijn en zet zich met verzekeraar Centraal Beheer in voor een correcte schadeafwikkeling, maar weigert bij monde van burgemeester Aleid Wolfsen (die tevens voorzitter is van de Letselschade Raad) categorisch om formeel aansprakelijkheid te erkennen; naar eigen zeggen uit vrees voor meer claims. Dit heeft tot veel verontwaardigde reacties geleid, onder meer in de gemeenteraad.
 
Volgens Centraal Beheer-woordvoerder Bertwin Tiemersma is het allemaal een kwestie van woorden kiezen: "Centraal Beheer opereert namens de gemeente Utrecht, maar communiceert niet namens de gemeente Utrecht. Wij zijn vijf jaar geleden in goed overleg met de verschillende advocaten en de gemeente begonnen met de behandeling van alle claims. We hebben toen aansprakelijkheid erkend op basis van boek 6, artikel 174 BW 'gebrekkige opstal'." Het risico op claims of regresneming door derden wordt hierdoor vrij klein".
 
Letselschadeadvocaat Coen de Koning, die in deze zaak tien slachtoffers vertegenwoordigt, bevestigt die theorie en vindt dat Centraal Beheer de zaak tot nu toe goed heeft afgehandeld. "Dat mag ook gezegd worden. Utrecht is volgens mij hier de boosdoener. Ik heb van de verzekeraar destijds vernomen dat zij erkenning van aansprakelijkheid niet blokkeerden."
 
De Koning vindt de discussie over de erkenning van aansprakelijkheid en met name de rol van Wolfsen zo langzamerhand 'wrang' worden: "Hij heeft als Tweede Kamerlid en nu als voorzitter van de Letselschade Raad altijd gestreden voor verbetering van de positie van slachtoffers. Hij weet daarom als geen ander hoe belangrijk het is voor de verwerking als de veroorzaker van het ongeluk zijn aansprakelijkheid erkent. Nu wordt alleen maar ijskoud gezegd: 'Voor je centen kun je naar de verzekeraar toe'. Ik vind dat opportunistisch."
 
Volgens Centraal Beheer zijn inmiddels bijna alle claims rond het ongeluk afgehandeld: "Er ligt nu nog één dossier op de plank, dat we volgende maand hopen af te ronden."

Reageer op dit artikel