nieuws

Pius ‘timmert stellingen’ op deur Tweede Kamer

Archief

Pius Consilium, het virtuele lid van de raad van advies van de Commissie WFD/WFT, heeft in een nieuw pamflet acht ‘stellingen’ geformuleerd, die in zijn ogen het fundament zouden moeten zijn voor een totaalaanpak van de voorgenomen wetswijzigingen ‘financiële markten 2012’, het ‘vakbekwaamheidsbouwwerk’ en het woekerpolisdossier. Pius heeft zijn ‘Politieke Pamflet WFT’ naar alle 45 Tweede Kamerleden gestuurd, die deel uitmaken van de commissie voor Financiën. 

Pius ‘timmert stellingen’ op deur Tweede Kamer

Uitgangspunt van het politieke pamflet van de bekendste avatar in verzekeringsland is "het consumentenbelang, gevolgd door het behouden van een transparant en solide netwerk van onafhankelijke tussenpersonen. Uitdrukkelijk ook in die volgorde." Volgens Pius dienen aanbieders zich aan te passen aan de markt. "In de huidige praktijk is het exact omgekeerd. De producent ontwikkelt, verkoopt en bepaalt. Daar ligt het kernprobleem."
Volgens Pius ontbreekt het in politiek Den Haag aan totaalinzicht: "Als je bijvoorbeeld passende provisie op uitvaartverzekeringen verbiedt, dan leidt dat op diverse andere terreinen tot verkeerde prikkels. Enerzijds zet je de deur open voor keiharde verkooppraktijken (verkopers die op een lage directe beloning grote volumes moeten binnenhalen) en anderzijds is het een impuls voor execution only via internet of gelikte brochures in stadsbussen. Allemaal ontwikkelingen die bepaald niet in het belang van de klant staan." Met passende provisie is er volgens de avatar nog binding met de klant door het terugboekrisico, waardoor er ook nazorg wordt geleverd. "Nazorg, zo weten wij nu allemaal, is de sleutel tot duurzame consumentenbescherming."

Reageer op dit artikel