nieuws

Zoekmachine Google schuift op richting prijsvergelijking

Archief

Zoeken naar

 

auto- en zorgpolis

 

gebeurt massaal

 

Onlangs werd Google in Engeland aandeelhouder van de vergelijkingssite BeatThatQuote. In Nederland is zo’n overname niet te verwachten. Maar prijsvergelijking heeft wel degelijke de interesse van ’s werelds belangrijkste zoekmachine.

 

"Google doet in de Verenigde Staten aan prijsvergelijking van hypotheken. Je kunt je voorstellen dat die lijn naar een internet-minded land als Nederland wordt doorgetrokken", stelt Henri Gentis namens Google Nederland. "De kwaliteit van het advies wordt al in rapportcijfers vergeleken", zegt hij, verwijzend naar de ‘hypotheekadviescheck’ van Independer. "Het prijskaartje kan daaraan worden toegevoegd."

 

Google ziet het zoekgedrag naar financiële producten enorm toenemen. "Daarbij is er veel behoefte aan hulp (advies) en transparantie. De missie van Google is om mensen gemak te bieden en tijd voor ze te besparen en daar ontwerpen we hulpmiddelen voor." Adviseurs, bijvoorbeeld die op het gebied van hypotheken, dicht hij een groot marktpotentieel toe. "Mits ze hun sociale en lokale kant gebruiken om te worden gevonden." Gentis ziet het zoekgedrag steeds ‘lokaler’ worden: "Mensen zoeken de beste, lokale adviseur."

 

Prijsvergelijker

De zoekopdrachten naar auto- en zorgverzekeringen nam ook vorig jaar weer flink toe: +19% respectievelijk +48%. Gentis: "Het gebeurt massaal." Het leidt bij deze producten ook grootschalig tot direct sluiten. Met het nieuwe onderdeel Google Shopping – ook wel Googe Product Search genoemd – gaat de zoekmachine zich op het terrein van prijsvergelijking begeven. Recensies van producten (zoals wasmachines, vaatwassers, telefoons, camera’s, tv’s en stofzuigers) komen onder meer van de Consumentenbond.

 

Verzekeringen behoren niet tot het assortiment en zullen dat ook niet snel gaan doen. Overname van een bestaande vergelijkingssite is evenmin te verwachten, zegt Gentis. "In Engeland zijn er heel veel vergelijkers en is de markt niet optimaal ingericht. Wij denken dat beter te kunnen doen en trachten dat proces te versnellen door een bestaande vergelijker over te nemen. In Nederland is de markt al vrij transparant en snel en doen partijen als Independer en Verzekeringssite het al erg goed."

 

Reageer op dit artikel