nieuws

Gedragscode antwoord op Duitse provisiekritiek

Archief

Het Duitse verbond van verzekeraars werkt aan een gedragscode, die de aanzwellende kritiek op de bedrijfstak, en met name op het provisiesysteem, moet smoren.   Dat heeft de Financial Times Deutschland onthuld. In een commentaar maakt de krant gehakt van de code, die veel te slap zou zijn. De gedragscode, volgens de GDV (Gesamtverband der Deutschen […]

Het Duitse verbond van verzekeraars werkt aan een gedragscode, die de aanzwellende kritiek op de bedrijfstak, en met name op het provisiesysteem, moet smoren.
 
Dat heeft de Financial Times Deutschland onthuld. In een commentaar maakt de krant gehakt van de code, die veel te slap zou zijn. De gedragscode, volgens de GDV (Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft) bedoeld om excessen tegen te gaan, zou louter algemeenheden bevatten en geen sancties kennen. Onder de noemer 'Laatste kans verkeken' geeft het dagblad aan dat wetgeving noodzakelijk is om de verzekeringsbedrijfstak in het gareel te krijgen. De Duitse minister van Consumentenzaken zinspeelt al enige tijd op een ingrijpen in het provisiesysteem. Transparantie van provisies en een verbod op afsluitprovisies zijn onder meer de inzet.
Vooral het massale oversluiten van polissen is veel Duitsers een doorn in het oog. Dat zou vooral worden ingegeven door hoge provisies op levensverzekeringen (7% van de totale premie-inleg) en ziektekostenverzekeringen (10% tot 14% van de maandpremie). Ook auto- en brandverzekeraars zouden via provisie hun concurrentiestrijd uitvechten. Onder meer om die reden wordt in Duitsland nog getwijfeld over het afschaffen van het verbod op retourprovisie, een nog altijd geldend wetsartikel.

Reageer op dit artikel