nieuws

Andere aanpak tophypotheek

Archief

De Nederlandse banken werken aan een alternatief voor de nieuwe, veel strengere regels voor tophypotheken die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft opgesteld. De vereniging van banken NVB kijkt vooral naar de mogelijkheden van starters. “Vanaf 1 januari verslechtert de positie van de starters sowieso al door de strengere garantieregeling”, zo bericht het Financieele Dagblad vandaag.

Andere aanpak tophypotheek

De NVB overlegt de komende weken met het ministerie van Financiën en met de consumentenorganisaties. Vorige week kreeg de NVB van minister De Jager de ruimte om via zelfregulering de strengere hypotheekregels in te voeren. Daarvoor kregen zij twee maanden de tijd.
Aanvankelijk zou er alleen een wettelijke regeling komen. Maar Actal, het adviesorgaan dat voor de vermindering van administratieve lasten verantwoordelijk is, heeft de minister in een nog geheim advies zelfregulering geadviseerd. Dat geeft banken de gelegenheid de regels zodanig in te voeren dat een lastenverzwaring van € 12 mln voorkomen kan worden.
De NVB wil onder meer de verplichte aflossing van het leningdeel boven 100% van de woningwaarde in zeven jaar te laten vervallen. Als alternatief stellen de banken voor het percentage van de aflossingsvrije hypotheek te maximeren.

Overig verzekeringsnieuws zaterdag in de media:

 

Hoger eigen risico, minder premie

(De Telegraaf, pag. 212)

 

Bezorgd over de oude dag

(De Telegraaf, pag. 212)

 

DSB-curatoren blijven aan

(De Telegraaf, pag. 31; Trouw, pag. 14; Parool, pag. 27)

  

Grootschalige verlaging pensioenen lijkt afgewend

(Algemeen Dagblad, pag. 27)

 

Chaos dreigt bij vliegvergoeding

(Parool, pag. 27)

Reageer op dit artikel