nieuws

Groei inkomensverzekeraars stokt

Archief

Resultaten

De schadelast voor alle inkomensverzekeraars bedraagt in 2009 bruto _ 2,5 mld, waarmee de schadelast tussen de 60% en 65% van de premie-inkomsten ligt. Op aov-polissen worden de meeste claims gedaan. De daarmee gepaard gaande schadelast stijgt in het verslagjaar tot _ 1,1 (0,9) mld. Ook de schadelast op ziekteverzuimpolissen is toegenomen, tot _ 0,9 (0,8) mld. Uitkeringen op WIA- en WAO-gatverzekeringen nemen _ 0,4 (0,3) mld in beslag. Resteert nog grofweg _ 100 mln aan uitkeringen op ongevallenpolissen.
 
Bijzondere markt
 
De top 3 van de inkomensverzekeraars is in 2009 onveranderd. De Amersfoortse heeft nog altijd 14,4% van de markt in handen. NN moet de ambitie van 'marktleider in inkomensverzekeringen zijn' even in de ijskast zetten. Een omzetdaling van bijna 10% drukt het marktaandeel tot 11,2% (12,4%).
 
Het terrein dat NN verliest voegt Interpolis aan zijn marktaandeel toe: van 9,2% naar 10,1%. "De daling zit vooral aan de individuele kant, bij onze aov's", luidt de toelichting. NN zegt zich in 2009 niet te hebben gericht op het binnenhalen van nieuwe klanten maar op een betere dienstverlening rond re-integratie, preventie en schadeafhandeling en -uitbetaling. De economische crisis maakt dat NN niet op prijs is gaan concurreren. "De marktomstandigheden zijn bijzonder, met een extra hoge schadelast, extra faillissementen en royementen, waardoor rendementen onder druk staan."
 
De grote drie
Drie concerns nemen ruim 60% van de markt voor inkomensverzekeraars voor hun rekening. In de onderlinge concernverhouding verandert niet veel. ASR Nederland, met De Amersfoortse en ASR Verzekeringen in de gelederen, levert een half procentpunt marktaandeel in: nu 22,9%. Achmea (met onder meer Centraal Beheer, Avéro en Interpolis) komt op 20,5% en loopt daarmee een vol punt in op ASR. ING levert door NN en ING Retail 1% marktaandeel in en blijft steken op een marktaandeel van 18,5%. Movir draagt dankzij 8% premiegroei aan het marktaandeel van ING 4,4% (4,0%) bij.
 
Opmars
 
In de top 10 wint De Goudse (+6%) een positie, ten koste van Aegon (-2%). Kort achter buitenlander Rimaxx – de omzet wordt volledig gerealiseerd in Duitsland – komt Bovemij tot een noemenswaardige omzetgroei (+24%). De plus wordt toegeschreven aan het volmachtkanaal.
 
Verzuimvolmachten verstrekt Generali eveneens. Met een omzetstijging van meer dan 40% rukt de maatschappij stevig op. Allianz Inkomensverzekeringen is minder scheutig met volmachten, maar komt in relatieve zin tot een nog grotere omzetgroei van bijna 60%. Allianz wijst op collectiviteiten, met als uitschieters verzuimverzekeringen en WGA-eigen risico. "Wij zullen het groeipad in 2010 op gelijk tempo volhouden", blikt directeur Paul Möller alvast vooruit.
 
Metaal
De opmars van Generali en Allianz staat in de schaduw bij die van VVAA. De artsenverzekeraar klimt vijftien treden naar plaats 31. VVAA bemiddelt voor aov's van Movir en Reaal en neemt voortaan een deel van het risico op eigen schouders; het betreft dus herverzekeringspremies.
 
Direct boven VVAA krijgt KMU Verzekeringen zijn eerste notering met een premievolume van _16,2 mln. De in Heiloo gevestigde verzuimverzekeraar is opgericht om kosten te drukken van de loondoorbetalingsverzekeringen van leden van Koninklijke Metaalunie.
 
Een opvallende stijger is voorts ABN Amro Verzekeringen, van 33 naar 24. "Dat danken we aan de spectaculaire verkoop van het verzekeringspakket voor de zzp'er, met daarin dekking voor ziekte en ongevallen."
 
Woonlasten
 
Ook in 2009 moet woonlastenverzekeraar Cardif een grote veer laten. Het premievolume zakt met bijna 40% in. "Wij hopen nu wel op een spoedig herstel van de hypotheekmarkt. Daar is een groot deel van onze producten toch aan gekoppeld", aldus woordvoerder Marieke van Zuijen. Bovendien vormt de overgang van koopsommen naar maandpremies een aanslag op de omzet. Cardif rekent erop het tij met een vernieuwde woonlastenbeschermer te keren.
 
DSB staat nog in de ranglijst opgenomen (plaats 51); de omzet stortte in: -93%.
 
 

Reageer op dit artikel