nieuws

Rechter twijfelt aan compensatie vertragingsschade

Archief

De kantonrechter in Breda gaat prejudiciële vragen stellen aan het Europese Hof van Justitie over Europese regelgeving rond vaste vergoedingen van luchtvaartmaatschappijen aan reizigers bij vertraging van hun vlucht. Aanleiding is een zaak die rechtsbijstandsverzekeraar DAS heeft aangespannen namens twee verzekerden tegen KLM over een vergoeding van € 1.200 voor een met 27 uur vertraagde vlucht van San Francisco naar Amsterdam.

Rechter twijfelt aan compensatie vertragingsschade

KLM weigert de gebruikelijke vergoeding te betalen, en stelt onder meer dat de Europese verordening (het Sturgeon-arrest) in strijd is met het (hogere) Verdrag van Montreal, dat een aantal mondiale regels bevat rond de aansprakelijkheid van luchtvaartmaatschappijen in geval van vertraging. Dit verdrag gaat ervan uit dat reizigers concreet schade moeten aantonen om in aanmerking te komen voor een vergoeding. De kantonrechter wil nu van het Europese Hof van Justitie weten of deze zienswijze correct is. De zaak wordt aangehouden totdat er antwoord is op de vragen van de kantonrechter.
Meerdere luchtvaartmaatschappijen weigeren op dit moment om vaste vergoedingen uit te keren conform het Sturgeon-arrest. KLM heeft aangegeven dat een Britse rechter ook van plan is om prejudiciële vragen te stellen over dit onderwerp.  De Europese Commissie is bezig met een evaluatie van de verordening.

Reageer op dit artikel