nieuws

Rabobank: AFM-boete slecht voor starters

Archief

De Rabobank gaat “met het oog op verwachte wetgeving” niet in beroep tegen de boete die door de AFM is opgelegd wegens het verstrekken van te ruime hypotheken aan klanten tot 35 jaar. Wel wijst de bank erop dat de aanpassing van de normen als gevolg van de boeteoplegging de kansen voor starters op de woningmarkt aanzienlijk verkleinen.

Rabobank: AFM-boete slecht voor starters

De toezichthouder vindt dat bij het verstrekken van de hypotheken onvoldoende is gekeken naar de specifieke situatie van de klant. "Wij zijn van mening dat starters met een goede opleiding en baan niet zonder meer een hogere hypotheek hebben kunnen sluiten", reageert de Rabobank. "Na een financieringsverzoek volgde altijd een breed en diepgaand gesprek met de klant. Daarbij werd uitsluitend in gezamenlijk overleg tot een ruimere inkomensbepaling besloten." Die baseerde de bank op CBS-cijfers en ervaringen met de eigen portefeuille. "Nu wij door het besluit genoodzaakt worden om ons beleid te herzien, zullen deze starters op de woningmarkt moeilijker een door hen gewenste woning kunnen kopen. Met het oog op verwachte wetgeving hebben wij besloten om niet in beroep te gaan tegen het boetebesluit."
De bank is het evenmin eens met de boete voor het adviseren over risico- en woonlastenverzekeringen, maar heeft de procedures desondanks aangepast. "Wij vinden dat wij onze klanten op passende wijze hebben geadviseerd. In de dossiers legde de Rabobank vast welke afspraken er werden gemaakt met de klant. Er was sprake van transparante producten met een goede prijs-kwaliteitverhouding."

Reageer op dit artikel