nieuws

In 2010 vijftig overnames Cinjee

Archief

Schuld aan tussenpersonen opgelopen tot _ 40 mln

 

Cinjee Advies heeft in acht jaar tijd 260 assurantieportefeuilles gekocht. Daarvan werden er circa 60 in de laatste twaalf maanden gekocht.

 

De totale Cinjee-portefeuille telt intussen meer dan 270.000 relaties. Op jaarbasis genereert die dit jaar _ 16,3 mln aan provisieomzet, zo blijkt uit uitgelekte, interne documenten waarover AM beschikt. Volgend jaar zullen de doorlopende provisie-inkomsten tussen de _ 20 tot _ 25 mln gaan liggen, waarmee Cinjee tot de vijftien grootste intermediairbedrijven van ons land gaat behoren.

 

Leningen en winstrechten

Van de circa vijftig overnames die Cinjee Advies in 2010 heeft gedaan, is de portefeuille van FDC Eindhoven de meest omvangrijke. Verspreid over acht jaar betaalt Cinjee in totaal _ 5,5 mln voor de portefeuille, wat gelijk staat aan iets meer dan zes keer de doorlopende provisie-inkomsten. Cinjee betaalt derhalve elk jaar 75% van de doorlopende provisies van FDC Eindhoven om de lening van de voormalige aandeelhouders Jos Rovers en Ben Kruizinga af te lossen.

 

Gemiddeld genomen bood Cinjee het afgelopen jaar bijna vijf keer de omzet (doorlopende provisie) voor een portefeuille. Deze koopsom wordt nooit ineens voldaan, maar verspreid over bijvoorbeeld 7 of 8 jaar. Die verkopende kantooreigenaren verstrekken feitelijk een lening aan Cinjee, met winstrechten of de portefeuille als onderpand voor die lening. Eind 2009 had Cinjee bij de verkopende tussenpersonen voor _ 24,5 mln aan leningen uitstaan. Dat bedrag is intussen tot zo’n _ 40 mln opgelopen.

 

Allemaal positief

De verkopers hebben een groot probleem als Cinjee niet meer in staat zou zijn aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen. Toch zegt Jos Rovers van FDC Eindhoven dat het lopende conflict tussen Cinjee en ASR hem niet verontrust. Hij erkent echter wel even contact te hebben opgenomen met Cinjee.

 

Over de behandeling van zijn oude klanten maakt Rovers zich nog het minst zorgen. "Een aardige som geld voor je portefeuille ontvangen is leuk, maar ik zit er niet op te wachten om bij de supermarkt en de sportvereniging allemaal ontevreden klanten op mijn nek te krijgen", zegt Rovers. "Ik heb voor de verkoop veel gesproken met tussenpersonen die eerder hun portefeuille aan Cinjee verkochten en die waren allemaal positief. Van FDC-klanten krijg ik ook alleen maar positieve tot zeer positieve reacties."

 

Voor de rechtbank in Dordrecht liet verzekeraar ASR, vertegenwoordigd in 125 van de 260 Cinjee-portefeuilles andere geluiden horen. "Wij hebben ordners vol klachten van klanten, schadeherstelbedrijven en organisaties als Glasgarant en Stichting Schadegarant over de schadeafhandeling en betalingen Er is bij ons een complete afdeling druk met alle Cinjee-klachten."

 

Reageer op dit artikel