nieuws

Axent wil nogal cru af van polisbelening

Archief

Negatieve optie leidde bijna tot royementen

 

Uitvaartverzekeraar Axent wil een einde maken aan polisbeleningen. Polishouders moesten daartoe snel kiezen tussen aflossing of verlaging van het verzekerde bedrag. Anders zou Axent tot royement overgaan.

 

In dat geval zou de polishouder zich tevreden moeten stellen met de afkoopwaarde minus het beleende bedrag.

 

Axent zegt een honderdtal klanten een dergelijke brief te hebben gestuurd. Dat gebeurde zonder medeweten van het betrokken intermediair. Zowel klanten als tussenpersonen reageerden daar ontstemd op.

 

Bankvergunning

"Naar onze mening is belening een taak voor een bank" zo legt interim-manager Randall van Thiel het motief voor de brief uit. "Omdat wij niet over een bankvergunning beschikken, willen wij graag van deze beleningen af." Tegen klagende tussenpersonen heeft Axent overigens ook administratieve problemen als reden opgegeven voor het staken van de polisbeleningen.

 

Van Thiel geeft toe dat de in de brief gehanteerde ‘negatieve optie’ een ongelukkige keuze is geweest. "We hebben dan ook besloten om de verzekering van mensen die niet gereageerd hebben, gewoon voort te zetten." Axent zegt binnenkort met de betreffende tussenpersonen in overleg gaan over de wijze waarop de bestaande beleningen kunnen worden beëindigd.

 

Overname Egeria

Begin dit jaar nam investeringsmaatschappij Egeria voor _ 212 mln het uitvaartbedrijf van Aegon over. Aegon Nabestaandenzorg werd bij die gelegenheid omgedoopt in het in 2007 nog van de verzekeringsmarkt verdwenen label Axent. De leiding kwam in handen van Hans Croes, daarvoor onder meer directielid bij Yarden.

 

In Groningen werken een twintigtal mensen aan portefeuille, die circa 2,4 miljoen begrafenispolissen telt. Axent boekt op jaarbasis circa _ 70 mln premieomzet en is goed voor _ 3 mld verzekerd kapitaal. Daarmee behoort het tot de vijf dominante verzekeraars op de uitvaartmarkt, naast Dela, Monuta, Ardanta en Yarden.

 

Investeringsfonds Egeria werd in 1997 opgericht door de van MeesPierson afkomstige Peter Visser en leden van de familie Brenninkmeijer (C&A). Het heeft belangen in ruim 25 bedrijven, waaronder Nationale Borg. Het beheerd vermogen ligt rond de _ 1 mld.

 

Reageer op dit artikel