nieuws

Assurantiebelasting naar 9,5%

Archief

Het nieuwe kabinet van CDA en VVD wil de assurantiebelasting per 1 januari volgend jaar gaan verhogen van 7,5% naar 9,5%, zo valt te lezen in het regeerakkoord. Burgers gaan 75% van de lasten dragen; de rest komt voor rekening van bedrijven.

 

Concreet betekent dat een extra lastenverzwaring voor burgers van _ 190 mln; de stijging kost bedrijven _ 60 mln. Een hogere assurantiebelasting was niet opgenomen in de verkiezingsprogramma’s van VVD, CDA en ‘gedoogpartij’ PVV. Alleen PvdA en GroenLinks wilden het tarief opschroeven (naar 19%).

 

In maart 2008 werd de assurantiebelasting voor het laatst verhoogd: de stijging bedroeg toen 0,5%. De heffing op schadeverzekeringen was vorig jaar goed voor _ 884 mln aan overheidsinkomsten. In de EU varieert de assurantiebelasting van 0% tot boven de 22%. In het Verenigd Koninkrijk is dit jaar besloten de heffing te verhogen van 5% naar 6%.

 

27% hoger

Adfiz wil nog geen definitief standpunt innemen over de voorgenomen verhogen. "Wel constateren we dat de belasting hiermee bijna 27% hoger wordt. Twaalf jaar lang is de assurantiebelasting ongemoeid gebleven; vervolgens is het tarief met 0,5% opgetrokken om de kosten van het banksparen te compenseren en nu wordt het verzekeringsproduct weer 2% duurder voor de klant. Het lijkt erop dat de assurantiebelasting ontdekt is als een mogelijkheid om de begroting sluitend te krijgen."

 

Reageer op dit artikel