nieuws

Adviseur moet nazorg bieden bij bestaande effectenhypotheek

Archief

Intermediairs die geen beleggingsdiensten (meer) leveren, maar in het verleden effectenhypotheken hebben geadviseerd, doen er goed aan bij hun klant toestemming te vragen om informatie over de beleggingen op te vragen bij de betreffende bank, stelt het Noordnederlands Effektenkantoor (NNEK). “Vervolgens kan de adviseur nazorg leveren waar de klant recht op heeft, zoals het periodiek toetsen van de belegging aan de doelstelling en risicotolerantie van de klant.”

Adviseur moet nazorg bieden bij bestaande effectenhypotheek

Volgens het NNEK is er nu sprake van een patstelling. "Banken weigeren mee te werken aan het inzichtelijk maken van de beleggingsrekening en doelkapitalen. De klant wordt doorverwezen naar de adviseur die destijds de hypotheek heeft geadviseerd. Als die vervolgens belt, beroept de bank zich op bescherming van persoonsgegevens en krijgt de adviseur geen informatie over saldo en beleggingsresultaat."
NNEK heeft advocatenkantoor BarentsKrans naar het probleem laten kijken. "De adviseur kan niet passief toekijken", concludeert NNEK. "De adviseur heeft wettelijk de verantwoordelijkheid om nazorg te leveren. Dergelijke nazorg is belangrijk om
ervoor te zorgen dat de gevolgen van eventueel tegenvallende beleggingsopbrengsten tijdig kunnen worden gerepareerd of verkleind."
Een passieve advieshouding innemen en toch nog provisie over de verleende
adviezen ontvangen kan niet, stelt NNEK verder. "Provisieregelgeving geeft aan dat er geen provisie mag worden ontvangen als er geen passende dienstverlening tegenover staat."

Reageer op dit artikel