nieuws

Willis: nooit meer volumebonussen

Archief

Joe Plumeri, de topman van de wereldwijd opererende assurantiemakelaar Willis, heeft in een toespraak gezegd dat zijn bedrijf geen zogeheten ‘contingent commissions’ meer zal accepteren van verzekeraars. “Wij zullen niet meer in oude gewoonten vervallen”, aldus Plumeri. Hij wil met transparantie en betere risicobegeleiding het vertrouwen in de verzekeringsbedrijfstak herstellen.

Willis: nooit meer volumebonussen

"Echte transparantie betekent aan alle belanghebbenden, of ze nu aandeelhouder, klant of werknemer zijn, uitleggen wat er voor hen inzit en wat voor ons." Om het vertrouwen te herstellen, zouden met klanten contracten moeten worden gesloten waarin belangentegenstellingen expliciet worden benoemd.
Als voorbeeld noemt Plumeri 'contingent commissions', bonussen van verzekeraars voor makelaars gebaseerd op volume of winstgevendheid van een portefeuille. "Dergelijke betalingen blijven een bron van conflict. Velen in onze industrie denken dat het in orde is als klanten eenvoudigweg wordt meegedeeld dat zulke bonussen worden ontvangen. Daar ben ik het niet mee eens: het vertellen lost het belangenconflict niet op."
Enkele makelaars zijn momenteel met de Amerikaanse toezichthouders in de slag over de 'contingent commissions'. Plumeri voorvoelt dat de tijd nadert dat assurantiemakelaars weer dergelijke bonusuitkeringen van verzekeraars mogen ontvangen. "Binnen Willis hebben wij al besloten dat wij maatregelen nemen om het vertrouwen en de openheid te vergroten, niet om die te ondermijnen. Als dat betekent dat Willis straks de enige makelaar is die geen volume- of winstgerelateerde bonussen accepteert, dan vind ik dat prima."

Reageer op dit artikel