nieuws

Spanje beboet verzekeraars voor prijsafspraken

Archief

De Spaanse mededingingsautoriteit heeft zes (her-)verzekeraars boetes opgelegd van in totaal € 121 mln. Het is de grootste boete ooit die de autoriteit heeft uitgedeeld. De reden is het maken van prijsafspraken over bouwverzekeringen tussen 2002 en 2007.

Spanje beboet verzekeraars voor prijsafspraken

De zes maatschappijen zijn de Spaanse verzekeraars Mapfre, Asefa en Caser en de herverzekeraars Münchener Rück, Swiss Re en Scor. Volgens een in 2002 aangenomen Spaanse wet moeten huizenbouwers verplicht een verzekering sluiten die gedurende tien jaar reparaties aan gebouwde woningen dekt. Vijf van de genoemde maatschappijen hebben vervolgens een kartel gevormd dat afspraken maakte over de minimumpremie die voor zulke polissen in rekening gebracht zou worden. Tevens zijn vaste herverzekeringspremies overeengekomen. Caser trad in 2006 toe tot het kartel.
Volgens de kartelwaakhond waren er plannen om de afspraken op te leggen aan de volledige Spaanse verzekeringsmarkt. De herverzekeraars dwongen verzekeraars die niet aan het kartel deelnamen om de minimumprijzen te hanteren als voorwaarde voor herverzekering.
De boetes variëren van € 14,2 mln (voor Caser) tot € 27,7 mln (voor Asefa). Het Spaanse verbond van verzekeraars noemt de hoogte van de boetes 'disproportioneel'; Mapfre en Asefa gaan ertegen in beroep.

Reageer op dit artikel