nieuws

Akkermans stapt volledig over op doorloopprovisie en uurtarief

Archief

De leden van Akkermans & Partners Pensioen Netwerken stappen met ingang van 1 juli volledig af van beloning op basis van afsluitprovisie. Zij kunnen vanaf dan kiezen voor doorlopende provisie of een uurtarief. Volgens directeuren Theo Gommer en Eric Jansen is het intermediair enthousiast.

 

Akkermans claimt daarmee "de eerste grote pensioenclub" te zijn die alleen nog doorloopprovisie wil ontvangen. Leden kunnen aanvullend op de provisie, indien noodzakelijk, nog ervoor kiezen om een extra declaratie bij de klant neer te leggen op basis van een uurtarief.

 

  &nbspDe overstap geldt voor alle 135 intermediairbedrijven die zijn aangesloten bij een van de Akkermans & Partners-concepten én voor de driehonderd aangesloten accountantsbedrijven. "Alle aanbieders met wie wij samenwerken, bieden de mogelijkheid om volledig doorlopende provisie te ontvangen. Sommigen hebben al de mogelijkheid om ook die helemaal op nul te zetten", aldus Gommer.

 

  &nbspVolgens Jansen zijn alle aangesloten leden te spreken over de beloningsomslag. "Het intermediair ziet zelf ook in dat afsluitprovisie in deze tijd geen oplossing meer is. We horen veel dat adviseurs daar zelf al een tijdje mee bezig waren. Het probleem is vaak alleen hoe je ervoor zorgt dat je minimaal hetzelfde blijft verdienen als voorheen. De combinatie van doorloopprovisie met een adviesfee is daarvoor een goede mogelijkheid."

 

Loskoppelen

Daarbij bepaalt de klant wat precies de beloningsvorm wordt. "Je kunt de provisie gebruiken als een soort abonnementsvorm die de kosten van het opstarten en regelen van de polis dekt. Daarnaast kun je bijvoorbeeld bij het adviseren rond een scheiding van een dga apart een uurtarief in rekening brengen. Daarmee wordt de beloning losgekoppeld van de verzekeringstechnische oplossing."

 

  &nbspBedrijven zijn vaak al gewend om per uur te betalen voor diensten. "Sommigen vinden het zelfs vreemd om niet te betalen voor advies", zegt Gommer. "Hiermee komen wij in feite op dezelfde hoogte als accountants en advocaten."

 

  &nbspDe nieuwe beloningsregels gelden ook voor de samenwerkingsverbanden met DIN Zakelijk en inkooporganisatie Icoa. Met de NBVA wordt gesproken over de mogelijkheid om de leden van de vereniging ondersteuning te bieden op pensioengebied. "Dat zal voornamelijk betrekking hebben op het verbeteren van de pensioenkennis."

 

  &nbspDe nieuwe beloningsstructuur is ingesteld in offertesoftware FoBeS, waar nu de producten van De Amersfoortse, Fortis ASR en Generali zijn opgenomen. "Met Allianz zijn we aan het testen en met andere spelers zijn we aan het praten", aldus Gommer. "We willen uitkomen op vijf à zeven verzekeraars."

 

  &nbspDrie jaar geleden is bij de Pensioen Associatie van Akkermans overigens al het eerste lid gestart met advies op uitsluitend declaratiebasis. Vorig jaar begon voormalig Akkermans-partner Noach van Beusekom met de formule Pensioen & Planning Nederland, waarbij eveneens een combinatie van doorlopende provisie en uurtarief wordt gehanteerd.

 

ook in dat afsluitprovisie in deze tijd geen oplossing meer is."

Reageer op dit artikel