nieuws

Zurich en SNS Reaal akkoord over overname

Archief

SNS Reaal Groep en Zurich Financial Services hebben een akkoord bereikt over de overname van Zurich Nederland. Partijen doen geen mededeling over de prijs.

De verkoopovereenkomst betreft de portefeuilles Leven, op jaarbasis goed voor e 195 mln brutopremie, en Schade Particulier en MKB (e 73 mln premie). Inclusief de Zurich-portefeuilles komt SNS Reaal op een premieomzet van e 1.771 mln, waarvan ruim 80% afkomstig is uit levensverzekeringen. Bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit is, allicht ten overvloede, melding gemaakt van de voorgenomen concentratie.
Volgens Zurich onderstreept de verkoop “de implementatie van onze strategie om ons te richten op kernmarkten en activiteiten die de waarde van onze onderneming maximaliseren”. De grootzakelijke activiteiten van Zurich Nederland (e 84 mln premie) blijven met zo’n honderd medewerkers onderdeel van het Zurich-concern.
De overige vierhonderd Zurich-medewerkers worden op diverse locaties van SNS Reaal (5.700 medewerkers) gestationeerd, onder meer in Zoetermeer, Utrecht en Alkmaar. Om die overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen was SNS Reaal eerder met de vakbonden mobiliteitsbevorderende maatregelen overeengekomen evenals een ongemakkenuitkering. Een enquête van de vakbonden wijst uit dat 80% van de leden tevreden is met deze afspraken.
Zurich
Zurich Financial Services heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een winst behaald van circa e 100 mln, tegen amper e 5 mln in dezelfde periode vorig jaar. Het verrassend goede resultaat komt vooral van het schadebedrijf, dat het premie-inkomen met 21% opschroefde tot e 8,5 mld en de combined ratio (verhouding premie versus schade/kosten) verbeterde tot 98,2% (104,1%). De totale premieomzet bedroeg ruim e 13 mld.
Zurich heeft zijn beleggingen in aandelen gereduceerd van 8,3% tot 6,1% van de totale beleggingsportefeuille (e 250 mld).

Reageer op dit artikel