nieuws

Zalm maakt grappen over topsalarissen

Archief

Zalm maakt grappen over topsalarissen

Kort voor het zomerreces werd in de Tweede Kamer gedebatteerd over de inkomensontwikkeling bij managers in de (semi-)publieke sector. Daarin kwam ook de salarisontwikkeling bij de PVK aan de orde, er waren immers kort ervoor vanuit de CDA-fractie schriftelijke vragen gesteld.
Naar aanleiding van de toelichting van minister Zalm dat het salarisniveau van de PVK- en AFM-toppers op hetzelfde niveau moet worden gebracht als dat van directeuren bij De Nederlandsche Bank (DNB), wilde CDA-spreker De Nerée tot Babberich weten hoeveel zo’n directielid van DNB verdient.
Zalm, die bekend staat om een merkwaardige timing van humoristische uitspraken, reageerde als volgt: “Dat weet ik niet uit mijn hoofd. Ik ken wel het beroemde grapje erover. Daarom onthoud ik het zo gemakkelijk. Waarom verdient de president van de centrale bank altijd drie keer zoveel als de minister? Het antwoord is dat hij drie keer zo weinig verantwoordelijkheid heeft. En waarom verdient een president van een particuliere bank weer drie keer zoveel als de president van een centrale bank? Ook daarop is het antwoord dat hij drie keer zo weinig verantwoordelijkheid heeft. Er bestaat dus een invers tussen salaris en verantwoordelijkheid. Blijkbaar wordt het dragen van verantwoordelijkheid als een apart genot ervaren dat niet in geld is uit te drukken. Het bewuste salaris zal tussen de twee en drie zoveel zijn als dat van een minister.”
Negende keer NN Trappenloop
In het kantoorgebouw Delftse Poort in Rotterdam worden op zaterdag 27 september voor de negende keer de trappen bestormd door wedstrijdatleten, assurantietussenpersonen en ING-medewerkers.
Om het geheugen even op te frissen: de snelste assurantieman was vorig jaar meervoudig winnaar Rachid Ben Meziane, die verbonden is aan de BeneVia Adviesgroep. Hij finishte na 7 minuten en 22 seconden. De snelste assurantievrouw was Mieke van Staalduinen (Meeùs), die precies 11 minuten nodig had.
Voor dit sportieve evenement van Nationale-Nederlanden kan men zich individueel of met teams van vier personen aanmelden. “Door de beperkte ruimte in het trappenhuis is het aantal deelnemersplaatsen per categorie gelimiteerd”, meldt NN. De plaatsen worden toegewezen op volgorde van aanmelding: dat wordt rennen dus. Inschrijven kan tot en met 29 augustus. Voor meer informatie: www.nn.nl/trappenloop of tel. 070-513.84.52.
Met Keijzerwaard kun je lachen
Assurantiekantoor Keijzerwaard in Oudenhoorn op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten bestaat honderd jaar. Ter gelegenheid hiervan is een boekje verschenen waarin de historie van het kantoor uitvoerig is beschreven. Het boekje is gelardeerd met talrijke anekdotes.
Zo stond grondlegger Iem Keijzerwaard bekend als een goed biljarter. Op een dag ging hij met een klant een ‘keutje leggen’ in het nabijgelegen Vierpolders. Toen Iem na een kwartier nog steeds aan stoot was, zei de klant enigszins verontwaardigd tegen zijn tussenpersoon: “We zouden toch samen biljarten?”
Leen Keijzerwaard, een zoon van Iem, kwam eens voor een gesprek bij een streng gelovige landbouwer. Na zijn verkooppraatje te hebben gehouden, reageerde de afhoudende landbouwer met de opmerking: “De mens Job heeft zich vroeger ook nooit verzekerd”. Leen liet zich hierdoor niet uit het veld slaan. “Dat klopt”, reageerde hij, “maar onze maatschappij is van 1845. Als we hadden bestaan toen Job nog leefde, dan had hij zich zeker bij ons verzekerd”.
Van een volgende generatie is Jan Keijzerwaard. Ook die is niet voor één gat te vangen. Hij was bij een boer over de vloer om te praten over de verzekerde som van de boerderij. Nadat een verhoging van de verzekerde som was afgesproken, vroeg de boer voor alle zekerheid aan Jan: “Hoeveel krijg ik nu als morgen mijn boerderij volledig afbrandt?” “Twee jaar gevangenisstraf”, had Jan direct gereageerd.
En dan nog eentje uit de categorie ‘schadeformulieren’. Een veeboer meldde dat een stier was uitgebroken en van zijn vrijheid had genoten door en passant een koe te dekken. De eigenaar van de koe stelde de veeboer aansprakelijk. Op het schadeformulier had deze achter de vraag ‘Waar heeft de schade zich voorgedaan? ingevuld: ‘onder de staart’.
Is de schade gedekt? ============ VIJFDE KOLOM “Mij zal het wel lukken om bij NN in een mum van tijd aan de top te zitten.”

Reageer op dit artikel