nieuws

Xtensive zelfstandig verder

Archief

Xtensive Franchising, bedrijfsonderdeel van SNS Reaal Groep, is verzelfstandigd met terugwerkende kracht tot 1 juli van dit jaar. Alle aandelen zijn door het moederbedrijf verkocht aan de driekoppige directie.

De management buyout vindt plaats op initiatief van de zittende directieleden, Johan Baars (42), Willem van der Ploeg (41) en Lars Spaan (32), die sinds december 1998 in dienst zijn van Xtensive, maar daarvoor geruime tijd werkzaam zijn geweest bij andere werkmaatschappijen van SNS Reaal Groep.
Volgens Baars is de transactie een rechtstreeks gevolg van de afbouw van activiteiten door SNS Reaal Invest. Het besluit daartoe was eerder dit jaar bekendgemaakt. Onder meer werden daarom meerderheidsbelangen van SNS Reaal Invest in PrimeLine (consumptief krediet) en SNS Automotive (lease) verkocht. Andere (strategische) activiteiten, waaronder participaties in assurantiekantoren en commerciële verkoopformules (Xtensive) zouden worden ondergebracht bij SNS Bank of verzekeraar Hooge Huys.
Winkelnering
De directie van Xtensive wilde zo’n besluit het liefst voorkomen uit vrees voor een negatieve uitstraling naar de markt. “Als onderdeel van Hooge Huys of SNS Bank was de kans groot geweest dat het intermediair onze activiteiten zou associëren met gedwongen winkelnering. Dat wilden beide partijen voorkomen. Het was een gezamenlijke beslissing om het zo te doen.”
De transactie is volgens hem “grotendeels uit eigen middelen” gefinancierd. “Er is geen financiering van SNS Reaal, een bank of verzekeraar aan te pas gekomen.”
Marketingformules
Xtensive ontwikkelt sinds 1998 onder meer marketingformules voor bedrijven in de financiële dienstverlening. Zo zijn franchiseorganisaties voor bemiddeling in onroerend goed (Koophuis Nederland), voor hypotheken (Hypotheek Adviescentrum) en voor financiële planning (Aefin Financiële Diensten) opgezet dan wel overgenomen. Xtensive (25 medewerkers) profileert zich tegenwoordig als “allround intermediairbedrijf dat zich primair richt op de ondersteuning van het onafhankelijke en professionele intermediair”. Volgens Baars staan nu zo’n driehonderd franchisenemers en tussenpersonen in de boeken.

Reageer op dit artikel