nieuws

Wijziging in strategie leidt tot vertrek Van Calcar bij

Archief

Erasmus

Bestuursvoorzitter Henk van Calcar is medio juli opgestapt bij de Rotterdamse verzekeraar Erasmus. Als oorzaak wordt genoemd “een nieuw te volgen strategie van Erasmus Verzekeringen en aandeelhouder Wüstenrot & Württembergische in de Nederlandse markt”.
Desgevraagd licht Erasmus-bestuurder Manfred Oschwald toe dat de tot dusver aangehangen groeistrategie wordt verruild voor een meer resultaatgerichte strategie. “In de afgelopen jaren hadden wij de ambitie om een top-15 maatschappij te worden. Maar nu is onze voornaamste doelstelling: een goed resultaat. We zullen dan ook zeker iets gaan doen met onaantrekkelijke marktsegmenten”, aldus Oschwald. Over wat en hoe, kan hij nog niets zeggen. Volgens Oschwald is alleen de hoofdlijn vastgesteld, maar moet de zaak inhoudelijk nog worden uitgewerkt.
Van Calcar (47) kwam in 1995 naar Erasmus. Voor die tijd had hij eerst een korte periode gewerkt Rheinland Rückversichering en van 1982 tot 1995 bij het Gerling-concern. Van Calcar zegt desgevraagd, dat hij in goed onderling overleg bij het Duitse concern vertrokken is. “Je gaat in zo’n situatie meestal niet als de grootste vrienden uit elkaar, maar de zaken zijn heel correct afgewikkeld”, licht hij toe.
Van Calcar zal ook zijn functie van lid van het dagelijks bestuur van de Vereniging Nederlandse Assurantie Beurs (VNAB) moeten neerleggen. “Want daarvoor moet je als verzekeraar actief zijn.” Verder is hij nog voorzitter van de Vaba (Vereniging Assurantie Beurs Amsterdam). Daar is terugtreden minder urgent, maar evenmin voor de langere termijn afwendbaar, zo denkt Van Calcar hardop. Over zijn werkzame toekomst moet hij zich nog bezinnen. “Ik ga nu eerst met vakantie.”
Niet alleen het vertrek van Van Calcar (47) is opvallend, maar ook de terugkeer van Paul van Leeuwen (51). Hij was van oktober 1997 tot 1 januari 2000 directeur van de business-unit Particulieren. “Ik was best wel een beetje verrast toen ik een telefoontje uit Duitsland kreeg”, aldus Van Leeuwen, die zich in de afgelopen twee jaar vooral heeft bezig gehouden met ‘interim-klussen’ buiten de verzekeringsbedrijfstak.
Met Oschwald (47) als primus inter pares bestaat het nieuwe bestuur van Erasmus verder uit Ronald Ketellapper (48), die Leven en IT in zijn portefeuille heeft, en de teruggekeerde Van Leeuwen, die primair verantwoordelijk is voor Schade, Verkoop en Marketing.
Henk van Calcar.
Paul van Leeuwen.

Reageer op dit artikel