nieuws

‘WFD: het middel is erger dan de kwaal’

Archief

Financieel adviseur Cristine Filip maakt zich zorgen over de gevolgen van de Wet Financiële Dienstverlening.

“Er moet me even iets van het hart als ‘kleine’ eenmanszaak. Als tussenpersoon volg ik de ontwikkelingen van de Wet Financiële Dienstverlening met lede ogen. Niet omdat ik bang ben voor de ontwikkelingen, maar omdat ik de hele discussie ervaar als met een kanonskogel op een vlieg mikken en dan nog missen ook.
De laatste hypotheekofferte die ik heb uitgebracht van een niet nader te noemen maatschappij bedroeg circa 1,5 cm dik. De dikte van de offertes wordt alleen maar groter en de stippellijnen waarop getekend mag worden meer. Er zal een standaardbriefje worden gemaakt bij het hypotheekadvies waarbij de vormen en maatschappijen afgevinkt worden die gecheckt zijn – met handtekening van de klant – en de tussenpersoon en banken zijn weer meer ingedekt. De meeste klanten lezen deze duimendikke rapporten niet meer en vertrouwen op de tussenpersoon en we zijn weer met zijn allen bij de kernvraag: ‘Hoe weet ik dat een tussenpersoon betrouwbaar is?’ En ‘Definieer betrouwbaar’.
Deze oplossing maakt het middel wat mij betreft erger dan de kwaal. Meer papier, meer juridisch jargon, en vooral minder lezen door de klant, waar het volgens mij allemaal voor bedoeld is. Maar goed, er zullen vast in een andere beroepsgroep mensen aan een baan worden geholpen, zoals adviseurs, juristen die werken voor AFM, banken en verzekeraars. Jammer dat mensen in de Tweede Kamer en de regering niet begrijpen dat ‘de gewone man en vrouw’ die geen juridische opleiding hebben, er niet verder mee geholpen zijn.
De oplossing? Helaas daar weet ik geen antwoord op. In ieder geval niet dure branche organisaties met fictieve ‘aanwezigheidsplichtpunten’. Het feit dat je weet hoe je moet adviseren, zegt bovendien niets over hoe je in de praktijk adviseert. Wellicht gewone ouderwetse tevredenheidsmetingen tijdens het adviestraject, nadat de hypotheekakte is gepasseerd bij de notaris en circa vijf jaar na ingangsdatum (van bijvoorbeeld een) hypotheek? ”
Christine Filip, makelaar o/g en financieel adviseur QMI, Den Haag Opmerkingen:
Auteur:JB Datum:25 – 07 – 2003 Rubriek:Open Forum Trefwoord:financiële planning Bestandsnaam:JB_openforum.doc

Reageer op dit artikel