nieuws

Wehkamp staakt grootschalige verkoop van verzekeringen

Archief

Postorderbedrijf Wehkamp is niet enthousiast over de ervaringen die dit jaar zijn opgedaan met de verkoop van verzekeringen via internet. “Eind volgende maand stoppen we met de test”, aldus Wehkamp, dat nog zoekt naar een alternatief.

Begin dit jaar stortte Wehkamp zich nog zeer ambitieus op de verkoop van particuliere schadeverzekeringen. Via de gids en de internetsite werden klanten gewezen op de nieuwe assurantie-activiteit. Een klantenbestand van ruim één miljoen mensen en het feit dat al 30% tot 40% van de Wehkamp-omzet werd gerealiseerd via internet, waren in de ogen van het postorderbedrijf garanties voor succes. Dat blijkt na een jaar tegen te vallen, erkent André Vink namens Wehkamp: “Alleen verzekeringen die een directe relatie hebben met onze retailproducten zijn succesvol”.
Vink doelt daarmee op diefstalverzekeringen en verlengde garanties voor producten en op betalingsbeschermingsverzekeringen bij consumptieve kredieten. “Op internet bestaat ons assortiment sinds begin dit jaar ook uit verzekeringen voor auto, woonhuis, ziektekosten, aansprakelijkheid en reis. Dergelijke verzekeringen staan in de beleving van klanten echter te ver af van Wehkamp.”
Callecenter
Internet schiet als enig verkoopmiddel tekort, volgens Vink. “We hebben twee miljoen websitebezoekers per maand, maar de verkoop van verzekeringen is te laag om rendabel te zijn. Een combinatie met bijvoorbeeld een callcenter, waar mensen nog aanvullend advies kunnen krijgen, is ons inziens noodzakelijk.”
Wehkamp laat het verzekeringsidee niet helemaal varen. “We zoeken naar een alternatief. We kunnen bijvoorbeeld als verkoopkanaal gaan dienen voor een verzekeraar, analoog aan bijvoorbeeld de Hema. Daarbij kan ons eigen callcenter worden ingezet, of dat van een verzekeraar.”
Het verzekeringsonderdeel op de website van Wehkamp wordt verzorgd door volmachtbedrijf Intrasurance (Zaltbommel). Risicodragers zijn Avéro Achmea en London, behoudens de specialismen ziektekosten (NVS), uitvaart (Monuta), reis (AIG) en rechtsbijstand (LAR).

Reageer op dit artikel