nieuws

Walewein blijkt luchtkasteel

Archief

Het Nijmeegse intermediairbedrijf Walewein is failliet. Het faillissement is door een aantal medewerkers aangevraagd, nadat zij al enkele maanden geen salaris hadden ontvangen. Wanprestaties van vermogensbeheerder Agents Trust Nederland (ATN) en het afhaken van SNS Reaal als investeerder zouden de aanleiding vormen voor het faillissement.

Walewein stelde enkele weken geleden de met hem samenwerkende tussenpersonen op de hoogte van het feit dat alle activiteiten werden gestaakt. In de brief wordt SNS Reaal genoemd, dat op het laatste moment zou hebben afgehaakt als investeerder. Woordvoerder Jan-Willem Dreteler van SNS Reaal: “Walewein zocht een nieuwe vermogensbeheerder en wij hebben daar met onze dochter BLG naar gekeken. Vanwege de bedrijfseconomische positie van Walewein hebben we echter besloten niet met hen in zee te gaan. Men doet nu alsof het van SNS Reaal afhankelijk was of Walewein doorging of niet. Maar dat is natuurlijk niet zo”.
Geen betalingen
Van de 45 medewerkers die Walewein vorig jaar nog telde, waren er nog 31 over. De rest was ontslagen of had zelf ontslag genomen. Een aantal medewerkers had al sinds november geen salaris meer uitbetaald gekregen, verklaart een betrokkene. “Er is gewoon sprake geweest van verkeerd beleid.”
Voor dat beleid zijn de laatste maanden tal van personen verantwoordelijk geweest. Directeur en later hoofd algemene zaken Edward Hollander, de enige die van het begin in mei 2000 als bestuurder bij Walewein betrokken is geweest, stelde in het Gelders Dagblad dat de mislukte pogingen om investeerders te vinden en de teruglopende markt voor beleggingsproducten het bedrijf de das om hebben gedaan.
Volgens eerdergenoemde betrokkene vonden om de haverklap wisselingen plaats in de leiding van Walewein. “Er zaten jongens in de top die drukten op de loonlijst. Een aantal mensen is eruit gegooid, zoals directeur Johan Bertens op 31 december.”
ATN
Wervings- en selectiebureau Finale is een van de gedupeerden. In drie maanden tijd zouden vijf mensen via Finale aan de slag gaan bij Walewein. Directeur Bas Kodde van Finale: “Het management deugde van geen kanten. Twee van onze mensen zijn drie dagen voordat ze zouden beginnen afgebeld. Wij hebben nog ruim e 45.000 tegoed. Wij hebben daarover een kort geding aangespannen en gewonnen; er ligt een executoriaal beslag”.
Kodde stelt vraagtekens bij het vermogensbeheer van Agents Trust Nederland (ATN): “Er zijn allerlei ondoorzichtige constructies bedacht; bij ATN zijn gelden ontvangen die men voor 80% heeft laten verdampen. We zijn nu aan het kijken of er een mogelijkheid is om het management aansprakelijk kunnen stellen”.
Ook tussenpersoon Hans Wolf, directeur van Mega Advies, één van de kantoren waarmee Walewein zaken deed, ziet vermogensbeheerder ATN als de aanleiding voor het faillissement. “Zij deden de future-beleggingen. Volgens mij heeft directeur Bastiaan van Binsbergen echter sinds september zijn zaken niet meer naar behoren geregeld.” Die future-handel was de geldmachine, aldus Wolf. In totaal zouden zo’n duizend relaties een dergelijk beleggingsproduct hebben gesloten, al dan niet gekoppeld aan een hypotheek. “Bij ons gaat het om zo’n driehonderd gezinnen die nu tussen hemel en aarde zweven”, aldus Wolf.
Walewein startte twee jaar geleden met een eigen hypotheek, waarvoor BLG het geld leverde tot 125% van de executiewaarde. Voor de vermogensopbouw werd belegd in onder meer zero- en staatsobligaties met een looptijd van zeven jaar. Het verwachte rendement werd op voorhand gebruikt om de maandlasten te verlichten via een fonds van Falcon. De futures hadden tot doel nog eens extra te verdienen. ATN stortte het geld via een Amerikaans kanaal in een trustfonds. “Met het concept is niets mis”, aldus Wolf. Het uitgangspunt bij het vermogensopbouwproduct was om met de opbrengst na zeven jaar de hypotheek te kunnen aflossen. “Iemand die een hypotheek van e 453.000 had gesloten, had een maandlast van misschien e 680. Dat kom je nergens tegen.”
Vergunning kwijt
In november raakte ATN echter zijn STE-vergunning kwijt. Wolf vindt dat met name SNS Reaal tekort is geschoten in het toezicht op de activiteiten van ATN en in de communicatie naar de betrokken klanten. “Walewein staakte eind vorig jaar de communicatie en van BLG hebben we ook niets gehoord. Ik heb wel mensen bij BLG gesproken, maar die konden mij niet vertellen wat er nu gaat gebeuren. Het is een zure appel: ATN heeft de kluit belazerd en is nota bene door BLG en SNS gescreend én voorgedragen als vermogensbeheerder.”
Volgens Wolf is van kwade wil bij Hollander geen sprake. “Je moet je afvragen of er wel bestuurd is. Het leek net een flipperkast in de leiding van Walewein. Er zijn allerlei mensen bij betrokken geweest die geen kennis van zaken hadden.”
Fred
Wolf is geïnteresseerd in de overname van de verzekeringsportefeuille van assurantiekantoor Fred, onderdeel van de Walewein Holding. De portefeuille omvat zo’n 3.500 polissen. “Ik heb met Hollander gesproken over overname. De portefeuille is nu in handen van Fortis en staat in de vorm van 150 dozen als verkoopstuk in de winkel. Ik wil graag met Fortis aan tafel.”

Reageer op dit artikel